Skocz do zawartości

Tort Wiśniowy Z Bitą śmietaną


Rekomendowane odpowiedzi

Biszkopt: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki kakao około 1,5 szklanki mąki 8 łyżek oleju 8 łyżek wody czubata łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, na przemian, nie przerywając ubijania, dodawać cukier i żółtka. Następnie dodać olej z wodą i lekko trzepać ciasto. Na koniec wsypać przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Uwaga: gdy dodawałam olej z wodą, mąkę z proszkiem i kakao miksowałam na najmniejszych obrotach. Biszkopt piec w tortownicy o średnicy 26 cm Do przełożenia: słoik wypestkowanych wiśni - bez soku 3 galaretki wiśniowe 700 ml kremówki łyżka cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki żelatyny rum do skropienia biszkoptu tabliczka gorzkiej czekolady Wiśnie odsączyć, a do soku dolać tyle wody, aby uzyskać 3/4 litra płynu. Odlać trochę soku i w zimnym soku rozpuścić galaretki. Resztę soku doprowadzić do wrzenia, dodać rozprowadzoną galaretkę i chwilę gotować na wolnym ogniu. Następnie wrzucić wiśnie, całość chwilę mieszać i odstawić z ognia do zastygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder, cukier waniliowy oraz żelatynę ostudzoną, rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Upieczony biszkopt przekroić na połowę i skropić rumem. Na pierwszym blacie biszkoptu układać na nim kupkami galaretkę, a luki uzupełniać kupkami bitej śmietany. Następnie położyć na to drugi blat a na nim tak samo kupki galaretki i bitej śmietany. Wierzch posypać tartą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki , dla lepszego stężenia. Uwaga: Ja na wierzchu wiśnie obłożyłam bitą śmietaną. ina12

post-2336-1172244133_thumb.jpg

post-2336-1172244199_thumb.jpg

post-2336-1172244227_thumb.jpg

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 lata później...
  • 7 miesięcy później...

Witaj Ineczko :wink:

Skusiłam się na Twój tort, zrobiłam go trochę na wzór Dorotki :mrgreen:

post-8-016315200 1294844680_thumb.jpg post-8-075699700 1294844714_thumb.jpg

post-8-041269600 1294845042_thumb.jpg post-8-073307500 1294845051_thumb.jpg

Przepis jest rewelacyjny i z czystym sercem mogę go polecić. Super jest też przepis na biszkopt, wychodzi wysoki i równy, przekroiłam go dopiero na drugi dzień - ładnie się kroi i w ogóle się nie kruszy.

Ps. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku Ineczko, dużo zdrowia, uśmiechu, samych radosnych i szczęśliwych dni :grin:

Dziękuję za przpeis i serdecznie pozdrawiam :grin:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.