adelajda Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2006 Poszukuję przepisu na mięso z sarny. Chciałabym przygotowac na Swieta ale nie mogę znależc nic ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silviak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Witaj Adelajda! Jakie masz to mieso z sarny (szynka, schab, czy inne)? To dość ważne. Ja szynkę moczę dobę w zalewie: 2szkl. wody gotuję z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, zielem ang, jałowcem, czosnkiem i kilkoma krążkami marchwi, 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami cukru - tak, tak cukru więcej niż soli (wszystko do smaku). Zagotowuję, studzę i do zimnej wkłądam mięsko. Następnie wkładam do rękawa do pieczenia, podlewam zalewą + winko czerwone połwytrawne (jak masz to koniecznie swojskie) i piekę w piekarniku ok. 1,5 godz. (w zależnosci od wielkosci szynki). Schabik - pyszne są schabowe. Kroisz tak jak zawsze, rozbijasz, nacierasz solą i pieprzem ziołowym, lekko skrapiasz sokiem z cytryny i smażysz w jajeczku i bułce tartej (tak jak tradycyjne schabowe). Gulasz z sarny - wymoczone miesko kroję w kwadraty, podsmażam i wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję dużo warzyw starkowanych na jarzynówce (marchew, sele, pietruszka, por- w połkrązki pokrojony), duszę do miękkości, poł godz. przed końcem dodaję 1/2 szkl. wina czerwonego połwytrawnego i drobno pokruszoną kromkę lub dwie razowego chleba ( w zaleznosci od ilości gulaszu). z przypraw używam: soli, jarzynki, pieprzu naturalnego świeżo mielonego, jałowca rozgniecionego, odrobinę papryki słodkiej, suszony tymianek. Jak ktoś lubi można rownież na koniec zaciągnąć gulasz kwaśną śmietaną. Z sarny rownież jest bardzo smaczny tatar. Zyczę udanego gotowania i rozkoszy podniebienia Sylwia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.