Skocz do zawartości
Gość mint

Sposób Dłuższego Przechowania Koperku I Natki

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mint

Jak najlepiej przechować przez dłuższy czas zielone liście pietruszki, kopru itp. Udaje się czsem trafić na bardzo ładne świeże pęczki natek i wówczas warto kupić więcej. Jak przechować dłużej bez strat? Solenie i suszenie odpada, w soleniu giną witaminy i jest nadmiar soli a przy suszeniu ginie aromat. Słyszałam o zamrażaniu, ale dopiero od niedawna mam lodówkę z zamrażarką i nie wiem jak to zrobić. A może mają Państwo jakieś inne pomysły i doświadczenia w tym temacie? Proszę o sugestie. mint

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja robię to w następujący sposób: myję np. natkę pietruszki, dokładnie ją osuszam, siekam i do pojemnika np. od margaryny a potem do zamrażarki. Na zimę jak znalazł

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie z pietruszką jak DeLarge, tylko z taką różnicą na koniec, że pietruszkę wkładam do woreczka, ale chyba Twoja metoda DeLarge (z pojemnikiem) jest lepsza, więc chyba w przyszłam roku też tak zrobię. Dziękuję za cenną wskazówkę :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie jak Dorota i DeLarge.Zamrażam natkę,koperek i zielone części selera oraz pora.Zresztą podobnie robię z korzeniami marchwi,pietruszki i selera.Ścieram je na tarce jarzynowej,do pojemniczków i do zamrażarki.Mam mały ogródeczek więc szkoda żeby owoce mojej pracy przepadały.A w zimę jak znalazł.Aha,ja mrożę jeszcze paprykę,ponieważ bardzo lubimy leczo,a jak wiadomo zimą to warzywko jest bardzo drogie.Wykorzystuję ją również do sałatek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robię podobnie - myję, osuszam, drobno kroję i do pudełek, różnych, okrągłych, kwadratowych, podłużnych, głownie po lodach wszelkiego rodzaju i mam już taką kolekcję tych pudełem, że jestem w stanie w dany kształt pakować ten sam rodzaj mrożonki /potem łatwiej znaleźć, choć i tak dodatkowo podpisuję/. A mrożę co się da : natkę, koperek, liście selera i lubczyka, miętę, szczypiorek i szczypior zielony z cebuli, głównie z siedmiolatki bo tej mam najwięcej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja natomiast mrożę całe pęczki pietruszki, koperku bez wcześniejszego siekania. Potem wyciągam tylko potrzebną mi ilość i siekam. Zamrożone fajnie się kroi. Renata

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Suszony koperek,czy natka pietruszki wcale nie tracą zapachu jak się je odpowiednio wysuszy i przechowuje.Ja co roku zarówno suszę jak i mrożę i w zimie wykorzystuję do różnych potraw.Do suszenia mam kupioną suszarkę taką jak do grzybów tylko,że przeznaczona ona jest do warzyw i jak dobrze mi wszystko wyschnie to przekładam do słoików i zakręcam szczelnie i zapach nie ucieka.Z grzybami robię tak samo jak z koperkiem itp. Pozdrawiam :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Hej! Próbowałam zarówno mrozić jak i suszyć koper i pietruszkę. Uważam że ta 2 metoda jest zdecydowanie lepsza. Mrożone zdecydowanie tracą na aromacie. jeżeli w sezonie zdarzy się że zostanę obdarzona większą ilościa pietruszki lub kopru, obrywam z grubsza łodyżki i cienko rozsypane wystawiam na blasze, na słońce. kiedy wyschną rozkruszam i pakuję w papierowe torebki.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

nie zgodzę się z Tobą, moje doświadczenie mówi całkowicie co innego, mrożona zielenina posiada więcej smaku i aromatu niż ich suszona wersja

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też mrożę pietruszkę i koperek.Siekam na drobno,wkładam do pojemniczków lub nawet do słoików i do zamrażarki.Do zupki i innych potraw jest pycha.Np. do rosołku taka drobno pokrojona pietruszka,dodaje aromatu.Polecam. :wink: Natomiast suszenie jak dla mnie nie ma sensu,mało to mamy ziół i przypraw suszonych w sklepach,a poza tym to już inny smak... :wink: :grin: :mrgreen:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.