Gość mint Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2006 Jak najlepiej przechować przez dłuższy czas zielone liście pietruszki, kopru itp. Udaje się czsem trafić na bardzo ładne świeże pęczki natek i wówczas warto kupić więcej. Jak przechować dłużej bez strat? Solenie i suszenie odpada, w soleniu giną witaminy i jest nadmiar soli a przy suszeniu ginie aromat. Słyszałam o zamrażaniu, ale dopiero od niedawna mam lodówkę z zamrażarką i nie wiem jak to zrobić. A może mają Państwo jakieś inne pomysły i doświadczenia w tym temacie? Proszę o sugestie. mint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 ja robię to w następujący sposób: myję np. natkę pietruszki, dokładnie ją osuszam, siekam i do pojemnika np. od margaryny a potem do zamrażarki. Na zimę jak znalazł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2007 Ja robię podobnie z pietruszką jak DeLarge, tylko z taką różnicą na koniec, że pietruszkę wkładam do woreczka, ale chyba Twoja metoda DeLarge (z pojemnikiem) jest lepsza, więc chyba w przyszłam roku też tak zrobię. Dziękuję za cenną wskazówkę :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gabi-ostra Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ja robię podobnie jak Dorota i DeLarge.Zamrażam natkę,koperek i zielone części selera oraz pora.Zresztą podobnie robię z korzeniami marchwi,pietruszki i selera.Ścieram je na tarce jarzynowej,do pojemniczków i do zamrażarki.Mam mały ogródeczek więc szkoda żeby owoce mojej pracy przepadały.A w zimę jak znalazł.Aha,ja mrożę jeszcze paprykę,ponieważ bardzo lubimy leczo,a jak wiadomo zimą to warzywko jest bardzo drogie.Wykorzystuję ją również do sałatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Ja robię podobnie - myję, osuszam, drobno kroję i do pudełek, różnych, okrągłych, kwadratowych, podłużnych, głownie po lodach wszelkiego rodzaju i mam już taką kolekcję tych pudełem, że jestem w stanie w dany kształt pakować ten sam rodzaj mrożonki /potem łatwiej znaleźć, choć i tak dodatkowo podpisuję/. A mrożę co się da : natkę, koperek, liście selera i lubczyka, miętę, szczypiorek i szczypior zielony z cebuli, głównie z siedmiolatki bo tej mam najwięcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ja natomiast mrożę całe pęczki pietruszki, koperku bez wcześniejszego siekania. Potem wyciągam tylko potrzebną mi ilość i siekam. Zamrożone fajnie się kroi. Renata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2007 Suszony koperek,czy natka pietruszki wcale nie tracą zapachu jak się je odpowiednio wysuszy i przechowuje.Ja co roku zarówno suszę jak i mrożę i w zimie wykorzystuję do różnych potraw.Do suszenia mam kupioną suszarkę taką jak do grzybów tylko,że przeznaczona ona jest do warzyw i jak dobrze mi wszystko wyschnie to przekładam do słoików i zakręcam szczelnie i zapach nie ucieka.Z grzybami robię tak samo jak z koperkiem itp. Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaya Opublikowano 16 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2007 Hej! Próbowałam zarówno mrozić jak i suszyć koper i pietruszkę. Uważam że ta 2 metoda jest zdecydowanie lepsza. Mrożone zdecydowanie tracą na aromacie. jeżeli w sezonie zdarzy się że zostanę obdarzona większą ilościa pietruszki lub kopru, obrywam z grubsza łodyżki i cienko rozsypane wystawiam na blasze, na słońce. kiedy wyschną rozkruszam i pakuję w papierowe torebki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DeLarge Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 nie zgodzę się z Tobą, moje doświadczenie mówi całkowicie co innego, mrożona zielenina posiada więcej smaku i aromatu niż ich suszona wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bernadettt Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Ja też mrożę pietruszkę i koperek.Siekam na drobno,wkładam do pojemniczków lub nawet do słoików i do zamrażarki.Do zupki i innych potraw jest pycha.Np. do rosołku taka drobno pokrojona pietruszka,dodaje aromatu.Polecam. :wink: Natomiast suszenie jak dla mnie nie ma sensu,mało to mamy ziół i przypraw suszonych w sklepach,a poza tym to już inny smak... :wink: :grin: :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.