Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

5 szklanek mąki 5-6 żółtek 10 dag drożdży 13 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka łyżka octu lub alkoholu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Żóltka utrzeć z drożdżami. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, cukier i wymieszać. Do tych wymieszanych składników dodać na przemian mąkę , mleko i ocet lub alkohol, ciasto ubijać. Ciasto rośnie przy ubijaniu. Kłaść ciasto łyżeczką na rozgrzany tłuszcz i smażyć pączki z obu stron. Na pączek- łyżeczka ciasta. Gorące pączki osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

post-2336-1173008109_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ino.. może moje pytania wydadzą się śmieszne, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam pączków drożdżowych... wogóle niczego z drożdży.. więc wolę się zapytać i nie mieć wątpliwości: "żółtka utrzeć z drożdżami" - tzn. jak utrzeć? "Ciasto rośnie przy ubijaniu" - czym to ciasto się ubija i jak? Trochę mi nawet wstyd, że może takich podstaw nie wiem.. ale chcę spróbować zrobic te pączucie wg Twojego przepisu. Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kaliope pytania są normalne i nie ma czego się wstydzić. Ja ucierałam żółtka z drożdżami pałką, nie wiem czy dobrze podaję nazwę, to jest pałka drewnianna, taka co kiedyś ucierało się ciasto ręcznie, a ciasto ubija się też pałką. Ciasto ubijam od brzegu do siebie, na środku, z różnych stron tak żeby skladniki dobrze się połączyły. Nie trzyma się pałki w cieście tylko ubija się z uniesionej trochę wysokości. Myślę że dobrze wytłumaczyłam i proszę śmiało pytaj jak czegoś nie wiesz. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Baaaaardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ;) Teraz już wszystko jasne. Przypominam sobie jak moja Babcia robiła ciasto drożdżowe w takiej kamionkowej misie, własnie taką drewnianą pałką (ja to nazywam "kulka do ciasta"). Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo Mąż bardzo lubi pączki.. a wczoraj w ramach tłustoczwartkowych słodkości jedliśmy jedynie wafle z masą kajmakową :grin: ale też dobre ;) Dzięki raz jeszcze ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam jeszcze zapytac czy mozna do tych paczków dać jakieś nadzienie np. z marmolady?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Halinko bardzo smaczne są te pączki,ja je często robie,są pycha,ale wazne że nie są pracochlonne,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elżuniu to jest prawda, ja wczoraj nic nie piekłam, kupili gotowe i były niedobre w smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szukałam przepisu na kurczaka i jakimś cudem w wyszukiwaniu pojawił mi się ten temat :] Pączki mnie zainteresowały i chyba zrobię je na deser, już po kurczaku ;] Tylko mam jedną małą wątpliwośc - w składnikach jest łyżeczka octu lub alkoholu, a później nie umiem się dopatrzy tego składnika w przepisie. Nie wiem czy to moje gapiostwo, może chodzi o coś oczywistego, ale nigdy nie robiłam pączków, więc proszę ładnie o wyjaśnienie :] A, i świetne wyjaśnienie z tym ubijaniem ciasta, też bym nie wiedziała :] Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Novinha proszę bardzo, wyjaśniam, ocet lub alkohol dodaję na samym końcu, dopisałam w wykonaniu ciasta. Ubijać to znaczy w ten sposób jak dawniej ubijało się ręcznie białka. Ciasto ubija się drewnianną łyżką lub pałką.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aa, już myślałam, że coś ze mną nie tak ;] W każdym razie właśnie zrobiłam pączki! Są pyszne :] Dzięki wielkie za ten przepis!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.