Skocz do zawartości
ina12

Czosnek Marynowany

Rekomendowane odpowiedzi

1/4 l wody 1/4 l octu winnego 2 łyżeczki cukru 2 goździki 10 ziarenek ziela angielskiego Wszystkie składniki zagotować. 25 dag obranych zabków czosnku dodać do wrzątku i gotować 3-4 minuty. Przełożyć do słoików a na wierzch można nalać trochę oleju sojowego, słonecznikowego lub innego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uprzedzam- nie śmiać się proszę, niedoświadczona jestem, dlatego takie głupie pytania zadaję ;) A więc: Ta zalewa w słoiku, to jest to samo, w czym gotował się czosnek, tak? A w Twoim słoiku nie sięga wieczka- nie musi? I jeżeli nie musi, to jak wówczas polać wierzch olejem, tak jak radzi to ina12? Nie trzeba już po wlaniu gorącej zalewy do słoików, jeszcze ich gotować prawda? I czy próbowałeś robić czosnek z innymi dodatkami? Czy dałeś dokładnie to co w przepisie Iny? Przepięknie to wygląda, dlatego się pytam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klamerka :grin: Zalewa sięga wieczka...to tylko tak się wydaje jakby nie sięgała :grin:-taki dziwny sloik ;) Robiłem dokładnie według przepisu. Już nie gotowałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mac51... napisałam, żeby się ze mnie nie śmiać, bo jestem głąbem kulinarnym w kategorii: przetwory. A teraz jeszcze wyszło, że nie dość, że jestem nierozgarnięta to na dodatek ślepa...:grin: Wobec tego przyznaję się bez bicia- w obu patrzałkach mam po minus 1,5. Może to mnie usprawiedliwi? ;) Dzięki za odpowiedź! ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Macieju myślę że dasz później wiadomość czy w ten sposób zrobiony czosnek Tobie smakuje. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klamerko ;) Nikt się nie śmieje. Zawsze lepiej zapytać. Ino :grin: Oczywiscie że dam znac po degustacji,jak smakował Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i nikt nie dał odpowiedzi i nie wiem czy dobry ten czosnek czy nie. Mam sporo czosnku i moze trochę bym zrobiła do słoiczków (no moze ze trzy słoiczki chociaż).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rób,rób...ja takiego nie jadłam ale kiedyś po prostu trzymałam ząbki czosnku zalane oliwą z oliwek w słoiczku i długo stały i nawet smakowały,więc taki marynowany z pewnością jest pyszny.A jeszcze możesz papryczkę wrzucić pokrojoną . :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu taki w oliwie to zbyt długo stać nie może Ten marynowany spokojnie postoi :grin: Ja chyba też się wezmę za zrobienie > M lubi a ja przepadam :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

I mnie przekonałaś :grin:. Zrobię go w weekend ale postaram się trochę ulepszyć. Pamiętam, że gdzieś widziałam na czosnek marynowany z chili albo inną ostrą przyprawą. W każdym razie zalewa była pomarańczowa. Poszukam, może się coś trafi. Chyba, że wiecie o co mi chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.