Skocz do zawartości

Krem Do Napoleonek


ina12

Rekomendowane odpowiedzi

Mała cukiernia pana Jana Niewojskiego ze Świtowa znana jest ze znakomitych napoleonek. Przepis ten posiadam z prasy. Do kremu który podaję należy upiec dwa blaty cieńko rozwałkowanego na 5 mm ciasta francuskiego w temp. 220* C i przełożyć je kremem. Krem: 6 żółtek 1/2 l mleka 1/2 laski wanili 30 dag mąki ziemniaczanej 10 dag cukru pudru Mleko z laską wanilii gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wyjmujemy wanilię, a gorące mleko wlewamy powolutku do żółtek ubitych wcześniej z cukrem i maką. Cały czas mieszając gotujemy na maleńkim ogniu, aż krem zgęstnieje, a następnie zacznie rzednąć. Zdejmujemy garneczek z ognia, lekko studzimy, a następnie wkładamy do większego naczynia z zimną wodą i dalej mieszamy, aż krem osiągnie pożądaną gęstość. Smarujemy nim dolny blat ciasta, przykrywamy drugim, lekko dociskając. Gdy krem całkiem stężeje, kroimy ciasto na kwadraty i posypujemy cukrem pudrem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię serdecznie Ina! Dziękuję za przepis. Ciasto kupię gotowe, bo jeszcze nie piekłam francuskiego. Widziałam ciasto surowe francuskie w Biedronce, ale krem wykonam według Twojego przepisu. Czy do tego kremu rzeczywiście nie dodaje się ani grama tłuszczu? Pozdrawiam. Renata :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A ja mam inny jeszcze przepis na krem tego rodzaju. Mój syn uwielbia kremówki, a nie może jeść mąki ziemniaczanej więc robię mu z takiego przepisu: 3 całe jajka 5 łyżek cukru 2 kopiaste łyżki mąki krupczatki 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 1 łyżka masła (z kopką) Mleko zagotować i wlać do wymieszanych jajek z cukrem i mąką energicznie mieszając. Zagotować wszystko razem (najlepiej w garnku do gotowania mleka – nie przypali się) dodać cukier waniliowy i masło. Przykryć talerzem i odstawić do wystygnięcia. Chłodnym przełożyć upieczone ciasto francuskie. Jeśli ktoś z was spróbuje dajcie znać! :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.