renigliwice Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz. :) Cytuj
Katarzyna Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 Dzięki Ci dobra kobieto !!! Zawsze miałam z tym problem i nigdy nie wiedziałam jak zawinąć Nareszcie wszystko jasne, a przecież takie informacje powinny być zamieszczone na opakowaniu :) Prawda? Jeszcze raz gorąco dziękuję i pozdrawiam Cytuj
Marra Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2007 A czy z papierem do pieczenia jest tak samo? Cytuj
renigliwice Opublikowano 5 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2007 Papier do pieczenia nie ma takich właściwości, co folia aluminowa, nie mniej jest bardzo przydatny przy wypiekach, szczególnie biszkoptu czy innych delikatnych ciast. Często go używam . Renata :razz: :razz: ;) Cytuj
Marra Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 No ja też tylko do pieczenia ciast go używam, ale mam często dylemat którą stroną do blaszki bo strony trochę się różnią. :razz: Marzanna Cytuj
renigliwice Opublikowano 6 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Myślę, że jest to bez znaczenia. Wiem tylko, że papier, jeżeli tylko się da, można używać parokrotnie. Renata Cytuj
JustynaZ Opublikowano 6 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2007 Renatko, dzięki Ci za tą "folię aluminiową", różnice oczywiście widziałam, ale jakoś wcześniej nie doszłam do tego, że ma ona różne właściwości. Teraz już jestem oświecona :razz: Pa, Ju. Cytuj
DeLarge Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 to ja dodam coś od siebie...nie powinno sie owijać w folie aluminiową pomidorów i cytryn, najlepiej unikać takiego połaczenia, ponieważ kwasy zawarte w tych owocach/pomidor to owoc/ mogą wejść w reakcję z metalem a to może popsuć smak potrawy pozdrawiam Cytuj
JustynaZ Opublikowano 9 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2007 Bardzo cenna uwaga ;-) Pozdrawiam, Jusytna. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Ja dodam coś od siebie często piekę na papierze szczególnie ciasteczka :( ostatnio zakupiłam papier JANA i co zauważyłam że on jest inny od tego co miałam bo OBUSTRONNIE POWLEKANY :grin: więc przy nim nie ma problemu na którą stronę damy. :) Cytuj
EWA1992 Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 RENIU - jesteś nieoceniona! Ja zawsze z folią aluminiowa robiłam na odwrót. :mrgreen: Dobrze,że istnieje coś takiego jak internet i forum smaczny... :grin: Pozdrawiam Ewa. Cytuj
Gość Omer Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Drogie panie, Poszukując informacji na temat folii aluminiowej spostrzegłem, że tekst: "Błyszcząca strona folii chroni przed ciepłem, natomiast matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec coś szybko, to należy zawinąć danie, tak by matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, żeby był jeszcze ciepły po półgodzinie, wtedy musimy zawinąć go błyszczącą stroną na zewnątrz" powielany jest na każdej właściwie stronie zajmującej się kulinariami. Jeśli chcemy upiec coś szybko to tak jak jest napisane matową stroną na zewnątrz gdyż ta lepiej przewodzi ciepło. W momencie gdy chcemy coś zaizolować by było ciepłe przez dłuższy czas to również matową stroną na zewnątrz, wtedy strona błyszcząca jest wewnątrz i tak jak napisane jest powyżej "chroni przed ciepłem" czyli go nie przepuszcza a o to nam chodzi prawda? Cytuj
Gość tsadee Opublikowano 23 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2010 Moje Drogie i Drodzy. Legenda o różnych właściwościach poszczególnych stron folii aluminiowej to chyba największa kulinarna bzdura w historii cywilizacji. Folia jest produkowana w procesie walcowania, czyli przeciągania między dwoma wałkami. Z racji że na samym końcu jest już za cienka składa się ją podwójnie. Strona, która stykała się z walcem jest błyszcząca, a ta która stykała się z drugą folią - matowa. Nie wpływa to w żaden sposób na jej własności, a zwłaszcza na izolację cieplną. Cytuj
VipDelikatesy Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Folia aluminiowa to niezbędny dodatek w każdej kuchni. Dzięki niej mamy możliwosc utrzymania ciepła podczas pieczenia i nie tylko. Folia znajduje wiele zastosowań. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.