ina12 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 60 dag ładnych mięsnych żeberek ( pasy) płaska łyżeczka przyprawy jarzynka lub Vegeta porcja włosczyzny Wytarte do sucha wilgotną ściereczką lub ręcznikiem papierowym żeberka gotujemy w wodzie z dodatkiem przyprawy i włoszczyzny.Gdy są miękkie, wyjmujemy z rosołku łyżką cedzakową, usuwamy kostki, układamy na deseczce, obciążamy drugą deseczką i przyciskamy czymś cięzkim. W między czasie gotujemy lubianą zupę, np. pomidorową, ogórkową, szczawiową z brukselki itp. Panierka: przyprawy Mąka krupczatka jajko tarta bułka lub otręby pszenne tłuszcz do smażenia Zimne żeberka posypujemy lekko przyprawami, panierujemy w mące, jajku i tartej bułce, lub w otrębach pszennych i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na rumiano - jak kotlety schabowe. Podajemy z ziemniakami purre bardzo obficie posypanych zieleniną i każdą surówką. Tak przygotowane żeberka doskonale smakują z grubym makaronem np. wstążki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Droga Halinko z każdym dniem coraz bardziej mnie zaskakujesz swoimi przepisami.Chwilami myślę że już chyba nikt nic nie wymyśli , a wystarczy wejść na forum i mile się rozczarować.Już nie pamiętam kiedy jadłam żeberka.Twój przepis jest bardzo ciekawy i muszę go wypróbować.Pozdrawiam serdecznie Jolka S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 29 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 No właśnie-też dawno nie miałam żeberek.Powiem Wam,że żeberka robiłam duszone w miodzie i piwie-rewelka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 29 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2007 Jolcia jak zrobisz to daj znać jak smakowały żeberka zrobione w ten sposób i jaką zupkę ugotowałaś. Może jeszcze inne osoby wypróbują i podzielą się opinią. Basiu podaj swój przepis, będą żeberka robione na różne sposoby. Pozdrawiam Was serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.