Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pieguski

przepis pochodzi z adresu: http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis10366.html

Składniki:

1 kostka miękkiego masła (ja dałam kasię)

1 szkl. cukru

1 jajko

2,5 szkl. mąki

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka sody

1,5 tabliczki gorzkiej czekolady

1 szkl. orzechów włoskich

Wykonanie:

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać.Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać.Dodać mąkę, sodę, sól i wymieszać można mikserem.Do masy dodać orzechy i czekoladę.Z masy robić małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce ( ja piekłam na papierze).Robić odstępy bo ciasteczka się rozpływają nie trzeba ich splaszczać.Piec w 180 stopniach 10-15 minut.

Moje uwagi: W orginale przepisu jest podana temperatura 200 stopni ale na mój piec to było za dużo.

Ciasteczka smakiem przypominają pieguski ze sklepu byłam zaskoczona że aż tak bardzo.

Są pyszne, kruche i spokojnie mogą być puszkowane .POLECAM!!!Robiłam je na święta były pyszne :razz:

Dołączona grafika

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Popularne odpowiedzi

Robilam dzisiaj pieguski sa pycha.Zrobilam ze slodka czekolada i czesc z kokosem.Zapach...YYYMMM.Sa identyczne jak Twoje Justynko przynajmniej takie jak na Twoim zdjeciu.Troszke za bardzo czuc sode n

Dodane obrazy

Ja też już nie nadążam,już zeszyt mi się skończył i wzięłam segregator na te nowe przepisy. Ale jacy wszyscy w domu zadowoleni!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

witaj seeb super że się skusiłeś.Świetnie że smakowały co do rozpływania trochę się rozpływają ale ty naprawdę kładłeś/kładłaś po 4 ciasteczka tylko???mi sie one aż tak nie rozpływały.Najważniejsze że dobre POZDRAWIAM ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

...no właśnie co do rozpływania ciastek to mam takie pytanie, a mianowicie kilka razy zdarzyło mi się, że ciasteczka już po włożeniu do piekarnika zaczęły się rozpływać, czy ktoś wie co może być tego przyczyną ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Apsik za poradę, jeżeli pojawi mi się problem z rozpływającymi się ciasteczkami - to będę już wiedziała jak sobie z nim radzić ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DOROTKO Z PIEGUSKAMI NIE POWINNAŚ MIEĆ TAKIEGO PROBLEMU JA MASĘ FORMOWAŁAM W RĘKACH ROBIŁAM MAŁE KULECZKI I PÓŹNIEJ TROCHĘ SIĘ ROZPŁYWAŁY ALE NIE AŻ TAK ZRESZTĄ TO CHYBA WIDAĆ NA ZDJĘCIU. :arrow:

POLECAM I PODZIEL SIĘ Z NAMI OPINIĄ JAK JE JUŻ ZROBISZ ;-)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.