Skocz do zawartości

Mój Murzynek...


aga_92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam ogromny problem, ponieważ mój murzynek ciągle opada i ma ogromny zakalec. Ogólnie mówiąc, sam jest jednym wielkim zakalcem. A to jest przepis na niego (może jak przeczytacie to się dowiecie, czemu on mi tak diabelnie opada): 20 dag margaryny 2 jajka 0,5kg mąki 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mleka 2 płaskie łyżeczki sody 9 łyżeczek powideł 3 łyżki kakao (ja daję 1) Białka na pianę bez cukru, na końcu dodać. Mąkę posiekać z margaryną. pół szklanki mleka wymieszać z sodą. Jakja utrzeć z cukrem, po kolei dodawać mleko, posiekaną margarynę, kakao, powidła, mleko z sodą, i na koniec białka Więc mam pytanie: Czy macie może przepis na sprawdzony i nigdy nie opadający murzynek bądź wiecie, dlaczego ten mi nie wychodzi? Bo ja nie wiem, czemu ten mój mi opada. Może to wina kakao, albo temperatury pieczenia? Pomóżcie!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam Aga92 podaje przepis na moj murzynek 1szklanka maki 1lyzczka proszku 2lyzki kakao 2 jajka 1 szklanka cukru cukir waniliowy 1/2kostki margaryny szczypta soli,aromat rumowy, 5dkg rodzynek w rondelku stopic margaryne,cukier,cukier waniliowy,kakao i 4 lyzki wody.Doprowadzc do zagotowania i gotowac 5 min.Ostudzic!!Wbic jajka,zmiksowac,polaczyc make z proszkiem,sola,dolozyc do masy,dodac bakalie i aromat(nie caly)Przelozyc do natluszczonej foremki(ja mam mala z kominkiem)Piwc 40 min w 160 stopni z termoobiegiem.Jest to dokladny przepis i musi ci sie udac.Smaczneco.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przebój:1 margaryna,1 szkl cukru,0.5 szkl mleka,3 łyżki kakao-to rozpuszczam na wolnym ogniu mieszając rózgą-nie gotować.Odlać 1/2 szkl masy resztę wystudzić. 2 szkl mak ibez czuba-płaskie/tortowa,luksusowa-przesiana/,1 mały proszek.4-5 zółtek/zalezy od wielkości-miksuję do białości,dodaję masę/przestudzoną/chwilę mieszam,wsypuję mąkę z proszkiem mieszam.3 białka ubijam na na sztywno i mieszam z masą delikatnie.Przełozyc do formy.Piekę w piekarniku w 170 st ok 40 min.Gorące polewam zostawioną masą/te 1/2 szkl/ rozsmarowuję ją pędzlem i na to tarkuję czekoladę/ze 2 paski/.Zawsze wychodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój przepis jest podobny do przepisu Bietki,ale są różnice więc podam też swój. 1.5 kostki masła lub margaryny 1.5 szkl. cukru 3 łyżki kakao 3 łyżki wody 3 jajka 25 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki wódki(niekoniecznie zapach rumowy lub arakowy Zagotować:masło,cukier,kakao i wodę często mieszając.Po przestudzeniu dodać wódkę i aromat,wymieszać i odlać pół szklanki takiej masy.Do reszty dodać:żółtka,mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.Na końcu dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać.Upic w tortownicy,a po upieczeniu przekroić na dwa krążki i przełożyć odlaną masą.Można ciasto nasączyć zimną kawą i dodatkowo przełożyć ubitą śmietaną-taki smakuje najlepiej i mi od kilku lat zawsze się udaje.Polecam.Gabi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja też mam przepis na gotowanego murzynka i wychodzi ok-margaryna musi być dobrej jakości-palma albo kasia /kiedyś z braku takowych robiłam z byle jakiej i miałam zakalca/.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.