Przepisy Extra

Murzynek

Murzynek

Składniki:

25 dag margaryny
1 1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
7 łyżek wody
4 jajka
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
bakalie
wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

Margarynę, cukier, kakao, i wodę zagotować. Masę ostudzić, odlać ½ szklanki masy na polewę. Do reszty masy dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i bakalie oprószone mąką.

Prostokątną formę o wymiarach 12 na 36 cm wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą i wlać do niej ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 °C.

Ostudzić, polać polewą i posypać kokosem.

Smacznego.

Dodane przez Dorota w dniu
109 opinii | Wyraź opinię
Podobne przepisy:
Przepisy EXTRA *
Przepisy oznaczone symbolem EXTRA są dostępne bez reklam, za to z tabelami wartości odżywczych.
Koszt dostępu do przepisów EXTRA wynosi od 10,75 zł miesięcznie (zależnie od wybranego okresu abonamentu).
extra.smaczny.pl możesz przetestować za darmo przez 7 dni!
Komentarze do przepisu:
Brzmi pysznie, będę musiała spróbować - dziękuję :)
Dorota [2013-03-25 09:39:20]
Dzięki :)
Dorota [2012-10-15 13:21:50]
Dziękuję za piękną ocenę :) Bardzo się cieszę, że murzynek się udał i że smakował :)
Dorota [2012-07-02 10:57:09]
To ciekawe czemu się nie udaje... ja piekłam go też w elektrycznym piekarniku i wychodził super. Ważne jest żeby składniki miały taką samą pokojową temperaturę i nie należy zaglądać do piekarnika jak się ciasto piecze. Serdecznie pozdrawiam, zdrowych, pogodnych i smaczny Świąt Wielkanocnych życzę :)
Dorota [2011-04-14 11:19:37]
Dziękuję bardzo za miły komentarz. Cieszę się z takiej opinii, oraz z tego że ciasta się udają. Serdecznie pozdrawiam i życzę samych udanych wypieków :)
Dorota [2011-01-17 14:40:37]
Dziewczyny, wreszcie znalazłam stronkę z przepisami dzięki którym wypieki naprawdę udają sie. Murzynek wyszedł przepyszny, palce lizać. Córka była zachwycona, ma 9 lat i lubi podjadać ciasta. Polecam ten przepis i inne również.
Marzena [2011-01-13 18:34:27]
Proszę bardzo :) dziękuję za miłe słowa i również pozdrawiam :)
Dorota [2010-10-13 12:29:49]
Pani Doroto, bardzo dziękuję za precyzyjną odpowiedź i pozdrawiam.Dodam,iż Pani przepisy robią u mnie furorę.A co z murzynkiem to się okaże w moich umiejętnościach.
Kasia O [2010-10-12 17:58:24]
Margaryna Palma lub Kasia, a bakalie to np. 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej lub 1/2 szklanki rodzynek (można je wcześniej zalać gorącą wodą, dodać kilka kropel aromatu i zostawić pod przykryciem na około 60 minut, a następnie dokładnie osączyć). Bakalie przed dodaniem do ciasta warto obsypać mąką pszenną. Życzę udanego wypieku :)
Dorota [2010-10-12 12:40:34]
jakiej Panie używacie margaryny, jakie bakalie oraz w jakiej ilości?
Kasia O [2010-10-11 08:52:03]
Tak, i razem wszystko zmiksować - powodzenia :)
Dorota [2010-07-27 13:02:18]
dodac 4 jajka odrazu z białkiem?
patrycja [2010-07-24 08:18:50]
Hej. Ja zawsze ubijam pianę oddzielnie , dodaję ją na koniec i mieszam delikatnie łyżką.Potem mozna dodac wiśnie ze słoika albo gruszki.Pycha,polecam
Gabi [2010-05-01 12:45:00]
ten przepis jest super naprawdę polecam..
RADZIO [2010-03-16 17:50:44]
robiłam taki sam tylko że z przepisu mojej mamy i tylko 1/2 szklanki cukru
polass [2009-12-23 14:04:08]
Przepis fenomenalny! Znowu zostałam pochwalona za swietnie upieczone ciasto, nie tylko w domu przez moich łakomczuchów, ale i w szkole przez kolezanki mojej córki. Z góry dziekuje za takie pyszności!!!
kuchareczka [2009-11-21 18:28:36]
Dziękuję za pomoc, bo nie byam pewna jak chodana ma być masa, a murzynek nie chwaląc się najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam, więc będe go serwować gościom
Jula [2009-05-22 19:12:59]
Tak, masę należy wystudzić, aż będzie zimna. Powodzenia ;)
Dorota [2009-05-17 22:48:12]
Mam pytanie : wystydzić mase to znaczy do jakiej temperatury? aż będzie zimne?
jula [2009-05-16 20:55:43]
Piecyki elektryczne są super ale do mięs, ciast drożdżowych i kruchych. Do ciast ucieranych się nie nadają. Zawsze wyjdzie zakalec a w najlepszym wypadku mało puszysty ( gliniasty). Piekę ponad 30 lat - puszysty wypiek ucierany wyjdzie tylko w piekarniku gazowym. renia
renia [2009-04-09 00:11:40]
Wystarczy wymieszać z przestudzoną masą.
Dorota [2009-03-20 21:59:54]
czy żółtka należy utrzeć czy wystarczy wymieszać z przestudzoną masą?
ejoana [2009-03-20 20:52:05]
murzynek rzadzi. najlepszy z kawalkami bialej czekolady w srodku.
baba jaga [2008-04-30 17:17:17]
mniam pycha wyszło super
Tajemniczy kuchasz [2008-02-20 14:54:04]
a ja dodaje mleko jeszcze,,,,, pozdrawiam R.Z
reniuszka [2008-01-06 16:41:45]
witam wszystkie kuchareczki! Po dwoch miesiacach przerwy w pieczeniu ciast (nawet na swieta nic nie pieklam,obylismyy sie bez ciasta) postanowilam zaryzykowac i po raz pierwszy pieklam ukochanego murzynka w blasze na otwartm ogniu,czyli na kuchence gazowej by temperatura byla wlasciwa!Precz z piecykami na prad - wyrzucilam wszystkie na zlom do Szoguna!Od tej pory zniknely problemy z wysokoscia ciasta na 2cm.Polecam pieczenie w jak najwyzszej temp. do skutku az wyrosnie na maxa. Zycze udanych wypiekow Wielkanocnych, bo do tego czasu bede miec juz dosyc pieczenia.
marysia, sójki k/kutna [2008-01-05 22:24:34]
Tereso! Mam ten sam problem co Ty. Zawsze piekłam w domu rodzinnym ciasta i wychodziły wspaniałe. Mieszkam u siebie 4 lata mam zbajerowany elektryczny piekarnik w którym ciasta ucierane nigdy mi nie wyszły. Jeżeli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić wpiszcie się!
marsip12 [2007-12-12 13:58:17]
Piekarniki elektryczne do ciast ucieranych się nie nadają
Teresa [2007-11-21 23:30:51]
Piekłam ponad 20 lat w piekarniku gazowym. Opiekałam całą rodzinę, imieniny, urodziny, rocznice itp. Nie ważyłam ,nie mierzyłam wszystko na wyczucie. Kupiłam piecyk elektryczny - skończyło się pieczenie ciast ucieranych. Nie napiszę ile wypieków upiekłam bo nikt mi nie uwierzy - zakalec, zalalec i zakalec. Wierząc w swoje umiejętności i wieloletnią praktykę spróbowałam upiec u siostrzenicy w piecyku gazowym - rewelacja.
Teresa [2007-11-21 23:25:35]
witam...zrobilam murzyna na syna imieninki...przyszli goscie...a murzyn..ryms,taki jaki wylalam na blache taki wyjelam po upieczeniu...nawt milimetra nie urusl..doslownie twardy jak mazur wielkanocny...ale coz tam,pomyslow w glowie wiele,wiec od razu postanowilam go przeciac na 2 placuszki i przelozyc cudownie smaczna konfiturka porzeczkowa...cacko...polecam
marysia,sójkik/kutna [2007-10-24 23:06:37]
Hmm... co tu powiedzieć piekarniki są różne, być może należy nagrzać piekarnik do 170 st. C. a po włożeniu murzynka do piekarnika po około 10 minutach zmniejszyć temperaturę. Jeżeli ciasto z jednej strony nie rośnie to powodem tego są nieszczelne drzwiczki piekarnika. Pozdrawiam ;)
Dorota [2007-10-18 20:42:41]
chyba wyszlo mi średnio :( cos chyba zle zrobilam jak dalam wieksza temperature 170 to ciasto sie paliło, a w mniejszej temperaturze 150 z jednej strony wogole nie wyroslo co zrobilam zle:(???
smutna [2007-10-18 14:03:41]
Piekłam wczoraj murzynka i wyszedl mi genialny. Lubię gotować,ale nigdy jeszcze nie piekłam ciast i proszę:) Murzynek mnie dowartościował jako mlodą gospodynie;p Cała blacha zjedzona została w tempie kosmicznym. Mama mojego chłopaka bardzo mnie wychwaliła, a on sam,choc nie przepada za ciastami-jadł z błogostanem na twarzy :) Murzynek rulez,pozdrawiam:))
Karolka [2007-08-24 09:38:54]
nie dodaje całych jajek do masy a żółtka natomiast z białek ubijam pianę, dodaje na koniec do ciasta i delikatnie mieszam - ciasto wychodzi bardziej puszyste
})i({ [2007-07-26 16:25:00]
nie radze wam dawac takiego taniego kaka bo wyjdzie nie dobre
sass [2007-06-09 13:10:02]
Piekłam od 20 lat w piecyku gazowym-rewelacja. Kupiłam piec elektryczny, kilkanaście ciast ucieranych takich jak murzynek wyrzuciłam-zakalec i już.
renata [2007-05-09 22:26:01]
schrzanilam, niestety,a to dlatego,ze wlalam do maki zbyt ciepla mase kakaowa.Brak cierpliwosci nie poplaca.wyszedl zakalec.az wstyd sie przyznac, bo pieke naprawde pyszne ciasta.ale za przepis i rady dzieki!pozdrawiam i zycze cierpliwosci nie tylko przy wypiekach.
krystyna [2007-04-24 12:33:00]
Naprawdę łatwe - i w dodatku bardzo smaczne GORACO POLECAM!!!
JolkaS. [2007-04-07 20:57:43]
pyszny murzynek
he hre [2007-03-17 10:00:58]
murzynek jest super!!!!!!!!!!!dodałam rodzynek królewskich wyszlo pycha>>>pozdrawiam gosia z sieradza!
gosia [2007-03-04 11:03:18]
super szybki i udany
DANUTA SIWA [2007-02-22 13:40:26]
Świetny przepis. Zrobiłam wczoraj z moim 3-letnim synkiem i wyszło doskonałe tylko zamiast margaryny dałam kostkę masła. zięki za przepis. Pozdrawiam:)
mamuśka [2007-02-21 06:05:44]
MURZYNEK TO CUDOWNE CIASTO
HAHA [2007-02-02 12:12:31]
Robię to ciasto wg tego przepisu co kilka dni, tak smakuje rodzinie. przyznaje, że jest baaardzo dobry i banalnie prostu do zrobienia ;) naprawde polecam, a przede wszystkim młodym kucharzom;)
Killa [2007-01-15 22:15:29]
murzynek zawsze udany i smaczny.Polubiłam pieczenie.
beata [2007-01-03 14:03:32]
zrobiłam tego murzynka i jest pyszny :* ale dodałam do niego 3 żółtka , 3 zmiksowane białka jako piana i cukier waniliowo-cynamonowy :D i jest pysie rodzice sa zadowoleni a mam 14 lat :P wyszło bardzo puszyste
Ewciak [2006-12-21 12:44:13]
mój przepis 100% pyszne ciasto 1) - 1kostka margaryny - 7 łyżek wody - 1,5 szklanki cukru - 2 czubate łyżeczki kakao -- to wszystko zagotowac w garnku, mieszajac łyżką :) i jak na łyzce nie bedzie cukru to wystudzić zeby było zimne 2) - 4 jajka - 1,5 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia -- do tego garnka co sie juz wystudziło wsadzic jajka (ale tylko żółtka, białka macie ubić, żeby było sztywne), wsadzacie mąke i proszek do pieczenia i na koniec ta sztywną pianę z białek :) wszystko mieszacie łyżką, i dajecie do prodziża i smacznego
mantis [2006-11-23 20:28:29]
Pycha ... Robiłam go 2 razy tylko za drugim razem podwoiłam proporcje zeby było na dużą blachę i też było ok. :) po 2 dniach nie było nic nawet okruszka :P No ale jak na 15 lat to byłam baaardzo zadowolona i moi rodzice tesh ... :) A nawet mój piesek nie pogardził murzynkiem :]
MoNiA :P [2006-09-02 21:04:34]
No no mam zaledwie 14 lat i poraz pierwszy robilem Murzunka no i jak napweno myslicie,ze wyszedl mi zakalec albo coś w tym stylu o nie mylicie sie ciasto wszylo wiggonte puszyste i przepyszne mmm :)Rodzice chwalili mnie oczywiscie no a ja jestem zadowllony z siebie ze poraz pierwszy zrobilem tak przepyszne ciasto:)Dziekuje za przepis i daje "5"bye=]
Mateuszek:P [2006-06-06 18:10:52]
10 łyżek wody i 6 łyżek kakao. Nie odlewałam 1/2 masy na polewę, zrobilam ja osobno. Porcja akurat na małą tortownicę. Ciasto pieknie wyrosło i jest idealnie ciemne, idealnie wilgotne i naprawdę pyszne:):):)
Justynka [2006-06-01 08:26:28]
dziś pierwszy raz zrobiłam murzynka i wyszedł cuuuudo! a zapach.....wspanialy! jest puszysty i wilgotny,pycha naprawdę!robiłam na śreniej blaszce(nie na keksowej)i wyszedł super, wcale nie za niski!korzystałam z komentarzy,tzn.dodałam wiecej wody i kakao a mniej masła, natomiast polewe zrobiłam osobno(nie tak jak w przepisie) z masła i kakao Puchatek, ponakłuwałam i polałam. Polecam bardzo ten murzynek, smakujei pachnie jak pierniczek, suuuuuuper!
agnieszka [2006-05-16 21:10:42]
Bardzo dobry przepis!!MNIAM-MNIAM!! POZDRO NARA!!
EWA [2006-05-13 14:25:01]
bardzo smaczny placek polecam a
spakosz [2006-02-26 16:06:43]
zrobilam wczoraj murzynka z dżemem i sodą KRYSTUSI, (dzięki za przepis)a że niebyło tam informacji o temperaturze i czasie to napisze jak go zrobiłam(i wyszedł) ok kostka masła i dwie łyżki oleju, szklanka cukru sloiczek dżemu(śliwkowy najlepszy) łyżeczka sody 0.5 szklanki mleka 3 szklanki mąki ok 3 łyżek kakao można dać ok 5 dkg-garstke rodzynek opruszonych mąką 4 jajka wykonanie: średnia blaszka wysmarowana tluszczem, wysypana bulka tartą utrzeć masło z cukrem i olejem, (można dać zamiast oleju 5dkg masła jeszcze) dodawać po jednym jajku, caly czas ucierać dodawać kolejno resztę produktów: sodę, kakao, dżem, po szklance mąki, cały czas ucierać, ma koniec podgrzać mleko ale nie musi wrzeć, podlać wszystko mlekiem i połączyc dokladnie, (nie wiem czy da się to zrobić dokładnie miksere, ja ucierałam w glinianej makutrze, wtedy ciacho dostaje powietrza i później rośnie, poza tym jest troche za gęste przed polączniem z mlekiem, więc żeby je w ogóle dało sie utrzeć po dodaniu mąki nalezy wlewać mleko) wylać na blaszke, wstawić do piekarnika nagrzanego do ok 160 stopni, po ok 45 minutach sprawdzić czy odstaje od krwędzi i sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy suchy, jak tak, to zosatwić jeszcze w piekarniku na 5 minut, później wyłączyć, uchylic drzwiczki piekarnika i zostawić tam ciacho aż przestygnie troche. można polać, najsmaczniej jest nie polewą z delekty, tylko kupić czekoladę za 1,50(ale czkolade nie wyrób czekolado podobny) rozpuścić z troszkę wody, pozostawić do zgęstnienia, wylać na jeszcze ciepławe ciacho żeby sie dobrze rozlało, posypać po wierzchu chęsto zmielonymi średnio zmielonymi orzechami
na_tusia [2006-02-26 13:20:07]
MIAŁAM OKAZJE GO WYPRÓBOWAĆ NA ŚWIĘTA PYCHOTKA MNIAM-MNIAM JEST WILGOTNY TAKI JAK LUBIĘ NIC DODAĆ NIC UJĄĆ
KRUELLA [2006-01-18 19:53:14]
już nie potrafię upiec murzynka bez wejscia i przeczytania Waszych opinii ale i tak robię wg. pierwotnego przepisu, a zamiast bakalii dodaję dżem z czarnych porzeczek:-) pozdrawiam
Kita_Golub [2006-01-10 22:53:45]
dodalam 2x wiecej kakao i cukru. murzynek niestety wyszedl za bardzo suchy. radze tez dawac wieksze proporcje bo na porcja jest nawet za mala na zwykla blache.
magdalena [2006-01-02 20:01:10]
ciasto wyszło mi znakomite. Dodałam 10 łyżek wody, 6 łyzek kakao, 2/3 masła. Piekłam w piekarniku elektrycznym 60 minut. Najpierw 20 minut zapieklam od dołu w temp 180C a potem 40minut od góry do dołu.Zamierzam przygotować na święta,przełozyc budyniem lub konfiturą z wiśni
Gosia [2005-12-18 14:41:21]
Witam.Dziś upiekłam po raz drugi to ciasto.Pierwsza wersja udała sie średnio.Proponuję dodać zamiast 7 łyżek 10 łyżek wody i 2 razy więcej kakao.Wszyscy się zachwycali.Ciasto było "mokre" aż palce lizać.Proponuję też posypać wierzch wiórkami kokosowymi i płatkami migdałow.
Agunia [2005-12-01 22:33:41]
murzynek jest dobrym ciastem> jest to ciasto które sama poraz pierwszy upiekłam. Gorąco polecam!!! Mniammmmm>Mniammmmmmmmm
maja >> [2005-11-21 19:53:23]
Ciasto jest proste w robieniu. W tej chwli sie piecze. Zrobiłam je z połowy margaryny i dodałam troche wiecej kako oraz powideł wisniowych. Polecam je dla wszystkich poczatkujacych gospodyń ewak23 4.11.2005.
ewak23 [2005-11-04 10:53:13]
robię z masłem zamiast margaryny. Nie wiem czy wyjdzie. Wyszło. !!
usia [2005-09-30 13:54:25]
rewelacja, ciasto jest przepyszne, robiłam wg podanego przepisu, gorąco polecam gosia[14.09.2005]
Gosia [2005-09-14 22:24:47]
Ciasto wyszło mi super ! :) Jest przepyszne i łatwe do zrobienia ! Dziekuje :) Jednak skorzystałam z niektórych rad czytelniczek :) Polecam i Pozdrawiam !!!!!!!
SYLVII [2005-09-08 08:53:47]
zrobilam dzisiaj murzynka z tego przepisu z dzemem nie wiem czy mi wyszedl bo dopiero stygnie, ciekawe czy wyjdzie skoro nie roztapiałam masła tylko ucierałam go z cukrem...
Monirra [2005-08-26 14:56:01]
to moje piersze udane ciasto żadne inne mi nie wyszło polecam super ciacho rewela
maniek 15 lat [2005-08-15 14:04:42]
Ciasto będzie przepyszne jeśli ozdobicie je biało- niebieską kokardą.
Ola [2005-08-13 15:19:50]
zaraz zabieramy sie za pieczenie bambo z moim misiem ost mi wyszedl wiec teraz tez napewno wyjdzie pamietajcie o mleku zeby bylo bardziej wilgotne ciasto ale ogolnie polecam prosciutkie ciasto :) i do tego pyszne znika w kilka godzin po wyjeciu z piekarnika
Bear Paoli [2005-08-08 20:59:48]
Ciasto wyszlo pyszne, dziekuje za przepis. Polecam wszystkim !!!
Monia [2005-08-08 19:31:14]
czesc! ciasto pycha ale jestem hepi bo nareszcie nie zakalec mi wyszedl... pycha polecam tylko trzeba cos pokombinowac z ta suchoscia, nast, razem dotosuje sie od rad czytelniczek
paola z kłomnic [2005-07-26 23:03:16]
Właśnie skonsumowałam- prawdziwa rewelacja - gorąco polecam !!! Pycha !!!
myszka1 [2005-07-03 20:20:23]
Mój Bambo właśnie siedzi w piekarniku.Ostatnio z braku laku dodałam skórkę pomarańczową kandyzowaną do środka i ciut posypałam na polewę.Z cellulitem też mu pysznie:)
Iza [2005-06-05 19:21:45]
WITAM! To ciasto to NIEBO W GEBIE , ale proponowalabym dodac zamist wody mleko !!! Jest bardziej ciasto wilgotne a nie suche:) Pozdrawiam Maria:)
Maria [2005-04-10 20:22:10]
Do ciasta dodalam rodzynki i płatki migdałowe...MMmmm pychotka =) smakowalo wszystkim w domku , nawet mojej mamie, ktora nie przepada za ciastami kakaowymi... Na pewno bede piekla je czesciej =)))))
basioleeeek [2005-04-08 23:34:33]
w ogóle się nie znam na pieczeniu, po drodze miałem mnóstwo problemów, ale w efekcie powstało niezłe ciasto ;D tylko polewa beznadziejna wyszła. wodnista, niedobra... musiałem wylać... ale jak na pierwszy raz to cudowne ;-)
Soul [2005-04-02 19:13:20]
Murzynek to lux ciasto i zawsze wychodzi. A ja, aby nie było suche, zamiast 7 łyżek wody daje...3/4 szklanki! Reszta bez zmian i oczywiście odlewam pół szkl. na polewę z tym, że polewam jeszcze ciepławe ciasto i ponakłuwane bardzo gęsto wykałaczką, aby polewa lepiej wsiąkała.:)
Unika [2005-03-21 23:44:43]
Bardzo pyszny:)
Walenyna [2005-03-11 15:26:04]
Ciasto wyszło przepyszne!!! Przepis super -polecam każdej początkującej gospodyni.
Nina [2005-03-11 13:04:58]
ciasto z dżemem jest pyszne tylko polewa zbyt płynna
myszka [2005-03-08 17:30:41]
Ciasto jest przepyszne!!!ja zrobilam je z budyniem waniliowym przekroilam ciasto na dwie czesci i wylalam budyn polozym na to druga czesc polalam czkolada i jest exstra!!!polecam:)
Ania [2005-03-06 13:01:20]
Przepis super, wszystkim bardzo smakowało, dodałam słoik wiśni wydrylowanych, jednym słowem bomba!!!
Maryla [2005-03-05 18:57:53]
ciasto jest super ,jeszcze bylo by lepsze gdyby przelozylo sie je dzemem wisniowym zarypiste,polecam
asia [2005-03-04 13:57:34]
Właśnie je piekę.. Zaraz się przekonam, co to za cudo. Oczywiście przepis uległ nieco modyfikacji w związku z powyższymi radami. Więc się nie mogę doczekać tym bardziej. Acha, to mój pierwszy wypiek!!! Trema...Pozdrawiam
Dorota [2005-03-02 15:44:01]
postaram się go upiec, jest tyle zachwytów.Czy ktoś już piekł tego murzynka z dżemem
myszka [2005-02-02 20:30:25]
Bardzi pyszne ciasto!! starczy spokojnie na 6 osób, zrobiłam je w 25min + oczywiście 40min pieczenia. Mozna je piec w 170' w 35min! Ciasto jest pyszne, aczkolwiek waarto dodac pół słoika drzemu np wiśniowego, wtedy ciasto nie jest takie suche aha i poł szklanki polewy to jak dla mnie trochce zamało proponuję gotową polewę czekoladową!! POLECAM!!
Go$ka [2005-01-23 15:52:10]
Murzynek jest jeszcze lepszy jeżeli damy 4 łyżki kakao, ubijemy piane z bialek i nie odlewamy 1/2 szklanki ciasta na polewę, tylko dodamy polewę gotową np. delecta. Jest Super!!!
lidka [2005-01-22 13:42:28]
Cała kostka margaryny, to zdecydowanie za du żo, ale reszta jest O.K!
pychotka [2005-01-20 19:03:49]
To ciasto jest po prostu super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Naprawdę świetny przepis!
smakoszka [2005-01-20 12:25:46]
jezeli naprawde takie dobre to jutro jeszcze raz zajrze na ta strone pozdrawiam wszystkich ktorym wychodza zakalce
karol [2004-12-28 19:47:55]
....a ja szukam piernika prawdziwego!!! Na karmelu !!!
Domi... [2004-12-16 08:39:57]
Ciasto jest przepyszne!!!Łatwe do zrobienia.
Rafał lat 12 13.12.04r [2004-12-13 21:46:36]
CZEŚĆ BRONUSIOWA! PROSIŁAŚ O MURZYNKA Z DŻEMEM,PROSZĘ BARDZO: 4 JAJKA 3 SZKL.MĄKI 1 SZKL.CUKRU 250G MASŁA 1 SŁOICZEK DŻEMU (OKOŁO 280G) 2 ŁYŻKI KAKAO 1/2SZKL.MLEKA 1 ŁYŻECZKA SODY MASŁO UTRZEĆ Z CUKREM,DODAJĄC PO JEDNYM JAJKU.PÓŻNIEJ DODAĆ RESZTĘ SKŁADNIKÓW ROZGRZEWAJĄC MLEKIEM. POLECAM. BARDZO DOBRY!!! JAK ZROBISZ I BĘDZIE CI SMAKOWAŁ DAJ ZNAĆ. POZDRAWIAM!
KRYSTUSIA@OP.PL [2004-12-12 01:12:45]
hej. naprawde to nie trzeba tak duzo tluszczu (margaryny) dodawac, pozniej nawet masa nie wyglada apetycznie. oczywiscie najlepsze jest maslo. miod jest super + powidla sliwkowe. wogole to mozna sobie wymyslac rozne rodzaje - np. z samymi orzechami... ale murzynek jest super!!! zamiast kakao mozna tez dodac czekolade do pieczenia - jest smaczniejsza.
Dominika [2004-12-05 19:37:21]
Aby murzynek był bardziej świąteczny - święta Bożego Narodzenia już tuż, tuż; można dodać pół szklanki czerwonego wytrawnego wina, łyżkę miodu, garść orzechów włoskich oraz troszkę przyprawy korzennej.
Fifi [2004-11-28 11:18:47]
bardzo dobre i łatwe ale chyba za duzo mąki wystarczy 1,5 szklanki polecam
kamila [2004-11-20 13:51:11]
Bardzo smaczny,szybki do zrobienia,kruchy! Polecam!!!!!!!!!!!!!!!!!
Paulina [2004-11-20 11:52:03]
Przeois jest dobry. Poszukuję jednak od dawna murzynka który w składnikach ma dżem.Pamiętam smak tego ciasta do dziś.Wilgotny i puszysty. CZEKAM
Bronusiowa [2004-11-18 12:59:48]
Namawiam wszystkich do upieczenia tego ciasta.Jest bardzo dobre.Udało się.Piekłam je w elektrycznym piekarniku 180st. około 50min.Smacznego.
nacia [2004-11-15 17:01:39]
pyszne ciasto, polecam gorąco ;)))))))))))))))))))
Niunia [2004-11-13 17:02:49]
przepis rewelacyjny, poza tym bardzo łatwe ciasto do zrobienia. Pyszne, na pewno jeszcze raz go zrobie :) polecam gorąco .......
Kinia [2004-11-12 15:05:22]
Bardzo dobre ciacho łatwe do zrobienia i w mairę szybko się robi.polecam
martucha23 [2004-10-13 18:55:48]
nie ma jasno określonego czasu mieszania całości składników a myślę że ma to wpływ na jakość ciasta ,no i czy ten piekarnik się podgrzewa czy nie?
zuzia [2004-10-08 10:18:11]
Hay,upieklam to ciasto po raz pierwszy,i na wierzch poukladalam sliwki,i na koniec polalam polewa czekol.pieklam w 160 st.60 min.i wyszlo super.Moja tesciowa zjadla sama pöl tortownicy, a möj facet byl zachwycony,on ktöry nigdy nie jje zadnego ciasta,bo nie lubi slodyczy,to na ten sie skusil.Naprawde polecam,jest warto.Pozdrawiam.
lebenderengel [2004-10-04 21:34:33]
czy taka ilość kakao wystarczy na pewno, żeby nie wyszła z tego Murzynka Mulatka
cooker [2004-09-14 15:13:55]
ZRÓBCIE GO W FORMIE TORTOWEJ I PRZEŁÓŻCIE DŻEMEM MORELOWYM W ŚRODKU I ODROBINĄ PO WIERZCHU.NA TEN DŻEMIK WARTO WYLAĆ ROZTOPIONĄ GORZKĄ CZEKOLADĘ Z (Z MLEKIEM I ODROBINA PUDRU) PYCHA
KINGA [2004-09-06 13:22:12]
ja do murzynka dodaje olejek rumowy wtedy ma lepszy smak
marta [2004-08-23 20:41:13]
Baaaaaaaardzo dawno nie piekłem ciasta. Dlatego szukałem jakiegoś ŁATWEGO i SZYBKIEGO przepisu. Dla mnie rewelacja. Dzisiaj robię powtórkę. Polecam
Molitor [2004-08-11 07:15:38]
powidla sliwkowe rulez...do murzynka idealne :D
miszaq [2004-05-08 15:15:18]
murzynek to pierwsze ciasto jakie zrobiłem w życiu; najlepsze jest z agrestem. a tak poza tym to fajny przepis
gradus® [2004-02-28 15:29:34]
Dodaj komentarz:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.