ina12 Opublikowano 15 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2007 2,5 dag drożdży 30 dag cukru pudru 10 łyżeczek zmielonego imbiru ( jest w sprzedaży) sok z jednej cytryny woda Utrzeć drożdże z czteroma łyżeczkami cukru na gładką masę. Dodać dwie łyżeczki imbiru i pół szklanki wody, wymieszać i przelać płyn do dużej butelki, butelki nie zamykać. Przez osiem dni codziennie mieszać, dodając po łyżeczce imbiru i cukru pudru. Dziewiatego dnia do osobnego garnka wlać 1,5 szklanki wody, zagotować i rozpuścić w niej pozostały cukier. Po ostudzeniu dodać sok z cytryny i połączyć z przecedzoną zawartością butelki. Dodać dwa litry zimnej wody, wymieszać i rozlać do czystych , zakręconych butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Cytuj
baśka96 Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Ina, czy to piwo swoim smakiem przypomina podpiwek? Cytuj
basga Opublikowano 16 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 rany-jak byłam dzieckiem to mama robiła piwo właśnie z podpiwku-ale to bylo pyszne! INO-myślisz,że bialy cukier można zastąpić tutaj brązowym? Czy gdzieś widziałyście podpiwek w sklepach bo ja nie. Cytuj
ina12 Opublikowano 16 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2007 Piwo kupne jest gorzkie,a to jest bardziej delikatne i smaku podpiwku nie przypomina. Ja je zrobiłam bardzo dawno, ja jak kiedyś piłam to tylko piwo ciemne i jeszcze dosypywałam cukier. Przepis podałam dla smakoszy piwa. Basga radzę jak będziesz robiła dać cukier puder. Jak tylko będę w sklepie rozejrzę się za podpiwkiem. Pozdrawiam Was obydwie. Cytuj
Pączuszek Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Halinko jakiej wielkości musi być ta butelka Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Pączuszek ja jak robiłam to w butelce 1l, w takiej co kiedyś było mleko w sprzedaży. Cytuj
Gość sebaxxx Opublikowano 26 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2007 pokusiłem sie o zrobienie tego piwa I według mnie jest niedobre i wogle nie posiada alkocholu ;/;/;/;/;/;/ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.