Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na 8 porcji: 50 dkg mięsa mielonego 2 opakowania ciasta francuskiego ( np. z Biedronki ); 1 fix do mięsa mielonego 1 brokuł 250 ml wody 250 ml mleka 2 torebki jasnego sosu pieczeniowego w proszku 3 żółtka starta gałka muszkatołowa 2 białka 10 dkg startego sera żółtego Blachę opłukać zimną wodą. Dno i brzeg formy wyłożyć ciastem i ponakłuwać widelcem. Fix do mięsa mielonego wymieszać z 125 ml wody i wyrobić z mięsem mielonym. Wyłożyć je na ciasto. Brokuł króciutko obgotować w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru.(ok. 2 minut) Odcedzone różyczki brokuła rozłożyć na warstwie z mięsa. Połączyc mleko z wodą, zagotować, następnie dodać sos w proszku, zmiksować i znów zagotować. Połączyć z 2 surowymi żółtkami, przyprawić gałką muszkatołową i polać brokuł. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z utartym serem i rozprowadzić masę na cieście. Pozostałe ciasto pokroić w paski i ułożyć skośnie na cieście. Paski posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody. Piec 40 minut w piekarniku w temperaturze 200*C. Jeszcze gorące podawać z michą surówki, sałaty i wytrawnym czerwonym winem. PYCHOTKA!!! Przepis ten zaczerpnęłam z gazety, trochę go zmodyfikowałam i w ten sposób wyszło ciekawe danie- inne od innych. A rezultat oceńcie sami. Życzę smacznego!!! :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka..... Mam pytanka: Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą? I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ? Kasia

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WOW Reniu !!! Prezentuje sie okazale i pewnie super smakuje, ja się nie dowiem bo dietka.....

Mam pytanka:

Czemu ma słuzyć przelanie blaszki zimną wodą?

I czy ciasto to z dolnej warstwy przywiera do blaszki ?

Kasia

Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy.

Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie

samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przepis świetny - muszę tylko czymś innym zastąpić tego brokuła.

Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę

kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Zuziorku! Nie wiem dokładnie, jakiemu celowi służy przelanie blaszki zimną wodą. Zastosowałam się do przepisu. Myślę jednak, że ciasto surowe wtedy bardziej przylega do blaszki, szczególnie jeśli chodzi o paseczki ciasta doklejone do boków formy.

Po upieczeniu zaś ciasto ładnie odchodzi od blaszki i nie przywiera do niej. Blachy przed pieczeniem nie trzeba smarować tłuszczem, bo ciasto francuskie

samo w sobie ma dużo tłuszczu. Pa. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Wyczytałam wczoraj w gazetce Ciasta Domowe, cytuję:

"Ciasto piec zawsze na opłukanej zimną wodą, jeszcze wilgotnej blasze lub w tak samo przygotowanej formie.

Resztki wilgoci odparowujące przy pieczeniu wytworzą tyle pary,że ciasto doskonale się uda".

Oczywiście dotyczy to pieczenia ciast francuskich. :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziekuję Reniu za zamieszczony cytat. Zawsze ciastka francuskie , które robiłam na bazie gotowego ciasta francuskiego z Biedronki, kładłam na papier do pieczenia. Czas spróbowac nowej wersji. pozdrawiam Kasia

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może kalafiorem? :wink: Trzeba go jednak obgotować wcześniej około 10 minut. Zamiast kalafiora można też dać ugotowaną i odpowiednio przyprawioną kapustę kiszoną . Wszystko zależy od naszej inwencji . Pozdrawiam Cię , Berminek. Renata :wink: :wink: :wink:

A wiesz, że i ja pomyślałam o kalafiorze. Z tą kapustą kiszoną również niezły pomysł.

Wypróbuję!

Pozdrawiam!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam ten placek wczoraj na obiad. przepis troszeczkę zmodyfikowałam ponieważ nie używam fixów i sosów z torebki, mimo to placek pychota. Jedyny problem jaki miałam to ciasto na spodzie nasiąkło tłuszczem wytopionym z mięsa i było troszeczkę papkowate, ale może po prostu miałam za tłuste mielone. W każdym razie na pewno go jeszcze zrobię nie raz.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj Miuriel! Moje ciasto na spodzie nie nasiąkło tłuszczem. Chyba rzeczywiście miałaś za tłuste mięso. Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić. Niektóre sklepy oferują taką usługę bezpłatnie. Cieszę się jednak, że placek Ci smakował. Pozdrawiam Cię gorąco. Renata :wink:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej jest kupić kawałek mięsa i samemu je zmielić.

zgadzam się w zupełności, tym razem poszłam na łatwiznę, ale zdecydowanie bardziej wolę zmielić sama. Przynajmniej wiem co jem.
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.