apsik Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2007 SKŁADNIKI 1 SZKL CUKRU 2 LUB 3 JAJA 1/2 SZKL OLEJU 1 SZKL MAŚLANKI 2 1/2 SZKL MĄKI 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI PROSZKU DO PIECZENIA CUKIER WANILIOWY Wszystko zmiksować po kolei ,wyłożyć na blaszkę ,można dać dowolne owoce[ale niekoniecznie] i posypać kruszonką. Jest to porcja na małą blaszkę ale jak komuś posmakuje to można podwoić składniki .Ciasto w smaku przypomina drożdżowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Apsik - ale serwujesz nam wspaniałe przepisy.... Mam pytanie jak długo i w jakiej temperaturze piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 TAK TAK NASZA APSIK WYMYŚLA CUDEŃKA :shock: a mam w lodówce maślankę truskawkową ....na dziś ale mam juz ciasto TULIPANA :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ewa ja to ciasto piekę w temp.170 C przez 1 godzinę. Wstawilam go na forum jako Babka z maślanką.Nie daję owoców ani kruszonki.Jest bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 4 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2007 Ewuniu powiem ci szczerze że rzadko patrzę na godzinę bo każdy piekarnik piecze inaczej,kiedyś powiedziałam mojej siostrze ile ma piec i ciasto spaliła.Zawsze kiedy nabiera koloru to sprawdzam patyczkiem,jeszcze zależy na jakiej blasze będziesz piekła i jakie będzie wysokie ale myślę że godzina to zdecydowanie za dużo. Jeżeli Jolcia piecze w formie babkowej to na pewno będzie dłużej. Justynko jeżeli masz możliwość kupić maślankę truskawkową to podam wkrótce na forum przepis na przełożenie biszkoptu właśnie kremem z takiej maślanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Upiekłam dzisiaj maślankowca i szkoda że nie mam czym zrobić zdjęcia bo wyszedł naprawdę apetyczny. Na placuszek położyłam jagody [miałam mrożone] przesmażone z cukrem i odrobiną kisielu i na to kruszonka. Po świętach zapowiedzieli się goście a został tylko kawałek warstwowca więc zrobiłam coś lekkiego,polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniela Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Jolu, probowalam znalezc na forum te Twoja babke z maslanka ale mi sie nie powiodlo. Moze inaczej ja nazwalas, jak pamiatasz gdzie jest to daj zanc. Dziekuje i pozdrawiam, majka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 proszę bardzo http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...abka+z+maślanką :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Dziś mamy gości więc trzeba coś upiec miałam maślankę w lodówce no i ciasto siedzi już w piekarniku.Urozmaiciłam mrożonymi truskawkami.Aha maślanke też miałam truskawkową. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki, to jest jeden z tych przepisów które bardzo lubię - prosty i szybki, wydrukowalam sobie i przy najbliższej sposobności z pewnością wypróbuję pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaska_kowalska Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Witam. Upieklam MAŚLANKOWCA, ale wyszla kompletna klapa. Od niedawna uzywam kuchenke elektryczna, wczesniej uzywalam gazowa. Teraz musze sie nauczyc piec. Prosze mi powiedziec, jesli ktoras z Pan piekla to ciacho w elektrycznym piekarniku-na jakiej wysokosci postawic blache i w jakiej temp. piec, czy ma byc nastawione na grzanie od dolu czy naokolo, czy wlozyc ciacho do nagrzanego piekarnika (tak robilam w gazowce)???? Dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kaska ja piekę w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem.Temp.170 C. Wkładam zawsze do nagrzanego piekarnika,na środkową półkę. Czas ok 1 godziny.Jeśli nie masz termoobiegu to nastaw górną i dolną grzałkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Kaska ale nie wiem właściwie co się stało ,czy spalił się czy nie upiekł.Ja nie miałam z nim żadnych problemów,mam taki piekarnik w którym nie nastawia się temperatury i jest tylko jedna półka,ale piecze się super. Moja kuzynka tak lubi to ciasto ,że robi z podwójnej porcji i wyrasta pełna blacha ta duża,u nich w domu nikt nie chce nawet słyszeć o drożdżowcu. Każdy się uczy na błędach ,nie załamuj się tylko próbuj dalej. :razz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaska_kowalska Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Ja robilam z jednej porcji,bo chcialam wyprobowac.Niby uroslo,ale po przekrojeniu okazalo sie,ze byl zakalec od dna ciasta do polowy jego wysokosci,czyli gorna polowa upieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.