andy8 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 ciasto:2 szklanki cukru 3 i 3\4 szkl. mąki 8 jajek 20 łyżek oleju 20 łyżek wody 1,5 łyżki proszku do pieczenia 4 łyżki kakao masa:3 budynie wiśniowe z cukrem 4 szkl. mleka 1,5 kostki masła żóltka utrzeć z cukrem,dodając stopniowo 5 łyżek wody,5 łyżek oleju,5 łyżek mąki z proszkiem.Ucierać.Po chwili znów dodac po 5 łyżek tych samych skł.ubić pianę z białek,dodac do reszty ciasta,delikatnie wymieszać,ciasto podzielić na dwie części do jednej dodać kakao,piec na dwóch podłużnych blaszkach.Zagotować 3 szkl. mleka w czwartej rozmieszac budynie i ugotować-wystudzić.Masło utrzeć na puch,dodac wystudzony budyń i utrzeć na gładki krem.Ciasta przekroić wzdłuż na pół,smarowac kremem i układać jeden na drugim tak zeby powstał wysoki metrowiec,udekorować kremem lub polac polewą czekoladową-smacznego 🙂 🙂 🙂 :roll: :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EWA1992 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Czy aby to jest metrowiec? Ja robiłąm metrowca już dawno ale innaczej,nie kroje ciasta wzdłuż tylko na kawałki gdzieś grubości 1,5-2cm i sklejam na przemian ciasto jasne,krem,ciasto ciemne. Mi wychodzą wtedy dwa takie metrowce. I kroimy po skosie. Masy z budyniem nie robiłam ale musze któregos dnia zrobić. Jestem ciekawa jak będzie wyglądać metrowiec. Pozdrawiam Ewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Gdzieś już czytałam o składaniu metrowca w ten sposób,jednak jakoś bardziej odpowiada mi klasyczne składanie ale ten jest rzeczywiście prostszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Ja metrowca robię tak jak Ewa...mam takie specjalne 2 formy do niego...jest po upieczeniu widać na jaką grubość kroić ciasto i potem sklejam masą na przemian i kroję po skosie.Różowy krem na pewno wypróbuję 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renigliwice Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Ja też nie robiłam jeszcze metrowca z masą różową. Wypróbuję. Przydałoby się zdjęcie. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jolcia Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2007 Ja też kroję to ciasto w paski,sklejam na przemian kolorami.Układam w blaszce jedną warstwę na to drugą i jak kroję to wychodzi szachownica.Robię z białym kremem.Następnym razem zrobię z różowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy8 Opublikowano 24 Marca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2007 Renigliwice pewnie ze by się zdjęcie przydało,ale ja wypieki będę robić dopiero na Wielkanoc,zreszta gdybym zaczęła sobie tak podjadac to źle by sie to skończyło dla mojej figury 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ela52 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 Ja metrowca robie tak jak Ewa, pieke dwa placki w takim waskim prodizu.Nastepnie kroje na kromki i przekladam na przemian ; kromka ciemna i jasna oraz pomiedzy nie krem. Pozdrawiam ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.