agnieszka Opublikowano 7 Lutego 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2005 A moze drogie Panie..no i Panowie :) .... macie jakieś ciekawe pomysły na dekoracje ciast.Przede wszystkim chodzi o torty.Podzielcie się z nami tym co potraficie...sama chetnie skorzystam.Ciekawi mnie jak mozna jeszcze inaczej niz ja to robie...zrobić tort zeby wygladał efektownie.Interesowałyby mnie rowniez jakieś ciekawe posypki do ciast...bo strasznie nie lubie nudy w tej dziedzinie Z góry ....dziekuje....i pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Losiu Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2005 Napisz jak do tej pory dekorujesz ciasta (torty) - ułatwi to moją wyobraźnię :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
terjon Opublikowano 3 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2005 Dekoracja ciast ,tortów to jest naprawdę dobry temat.Na początek mogę podać sposób na samorobne listki z czekolady ciemnej lub białej.Poszukać listków o sztywnej strukturze-ja zbieram przeważnie z bluszcza hedera lub barwinka i bukszpanu.Roztapiam czekoladę w mikrofali na 60& mocy 1-2 minuty lub stawiam garnuszek z czekoladą do wiekszego garnka z wrzacą wodą Po roztopieniu czekolady smaruje liski pedzelkiem zewnętrzną powierzchnie listka na grubość 1-2 mm Do białej czekolady można dodać jakiegoś barwnika.Po zastygnięciu delikatnie podważam czekoladę od strony ogonka.To znaczy wkładam coś ostrego między liść i czekoladę.Zastygnięte listki wkładam do pudełeczka i dekoruje w/g potrzeb.Na początku nie jeden listek sie połamie przy oddzielaniu od prawdziwego liścia.Zawsze można go ponownie roztopić lub zjeść Generalnie mogę powiedzieć ,że jest to przyjemne zajęcie.Dzieci są zachwycone..Przeważnie dekoruję listkami tort na Wielkanoc.Pozdrawiam wszystkich serdecznie i czekam na Wasze sposoby dekoracji ciast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 3 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2005 Przyznam szczerze ze nie wpadłabym na ten sposób.W najblizszym czasie postaram sie to wyprobować.Do tej pory sama robiłam listki.Pewno wszyscy znają ten sposob.Do białego kremu dodaje odrobine zielonego barwnika spozywczego i robie z pergaminu tak zwaną <tute>.Nakładam krem i wylot tuty nacinam po bokach nozyczkami<ma to byc taka strzałka>wyciskając krem będą sie tworzyć listeczki,no oczywiscie troszeczke trzeba pofantazjować przy tym.Trening czyni mistrza.pozdrawiam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oligot Opublikowano 14 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2005 Również robię ozdoby z czekolady. Na kartce rysuję mazakiem (grubym, czarnym) esy-floresy, czyli te kształty, jakie chcę mieć z czekolady. Kładę na kartkę pergamin i na pergamin polewam przez cienką "tutkę" (zwinięty rożek z pergaminu z maleńkim otworem) rozgrzaną w mikrofali (można również w kąpieli wodnej) rozpuszczoną czekoladę. Czekam aż wystygnie i zdejmuję ostrym nożem. I to jest natrudniejszy moment w całej operacji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 14 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2005 czy to jest gotowa polewa,czy sama ją robisz??jesli tak to prosze...daj przepis...bo mysle ze nie wszystkie polewy sie nadają...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oligot Opublikowano 16 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2005 Kupuję gotowy łam, czyli odpady czekoladowe w sklepach firmowych (na wagę). Najlepsza jest gorzka czekolada. Można dodać do niej odrobinę cukru pudru. Można zastosować też mleczną czekoladę. Ale łam jest po prostu tańszy. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 19 Marca 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2005 niestety nie mam w poblizu takiego sklepu wiec uzywam gotowych polew...ale musze to wyprobowac.Widzałam na rysunkach jak robiono listki z czekolady na listkach rozy.Wyglądało to super.Zobaczymy co wyjdzie w praktyce...pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oligot Opublikowano 20 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2005 Robione polewy też stosuję: 50g gorzkiej czekolady, 50g masła, 225g cukru pudru, 3 łyżki mleka i olejek waniliowy.Wszystko podgrzewam na maleńkim ogniu lub w kąpieli wodnej. Mieszam cały czas do połaczenia składników. Nawet zwykłe kakao przesypane przez sito może przyozdobić, jeżeli na ciasto położymy najpierw papierową serwetkę z wyciętym ornamentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość neta31 Opublikowano 23 Marca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2005 Kochane Panie ja mam swoj osobisty przepis na dekoracje tortow,a wiec zawsze uzywam szprycki do udekorowania krem(a tutaj dziala wyobraznia),ale nie w tym cale sedno.Zbieram twarde listki najczesciej sa to liscie pora,rozy (takie zeby byly ladne i twarde).Gotuje syrop z wody i cukru do proby nitki(czyli tak,ze jak juz bedzie sie gotowac po dotknieciu lepi sie tworząc cieniutka niteczke)do gotującego sie syropu wrzycam listki i chwileczke zaparzam,wyjmuje,ostudzam i wkladam we wczesniej przygotowaną dekoracje z kremu,tak zeby listki byly "stojące"kwiatuszki robie z rozowego kremu,lub kupuje gotowe rozyczki do dekoracji w sklepie.boki tortu smaruje kremem i polewam polewa czekoladową w zaleznosci od okazji kolor(bialy lub czekoladowy)na to szprycuje winauszek z kremu szprycką.Efekt niesamowity.Jezeli ktos nie zrozumial prosze o pytania powtorze ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość asienia Opublikowano 13 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2005 witam Panie!jesli chodzi o samą dekoracje tortów to tak naprawde cieżko jest opisac slowami bo faktycznie trzeba do tego duzo wyobrażni,ale jeśli chodzi o listki to ja robię "z oszukanej masy marcepanowej" 1łyzka margaryny(może być do smarowania)1 łyżka wody,zagotować i dodać 2 łyżki mąki szybko wymieszać(wykonuje sie to ciasto jak np. na ptysie)ostudzic,dodac 1żółtko wymieszać do cukru pudru dodawac w małych dawkach ciasto i szybko cały czas wyrabiać az powstanie gęsta masa.Gotową masę dziele i dodaję barwniki np.czerwony do różyczek i zielony do listków ,nożem gladzę placek i wykrajam listki,dekoruję delikatnie środek ,zdejmuje nożem i najlepszy efekt bedzie jesli polozymy listki np. na walek od ciasta beda lekko skosne co pieknie sie prezentuja na torcie.Najlepiej je zdejmowac po dwóch dniach.ŻYCZE MIŁEJ I UDANEJ ZABAWY! PA PA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agnieszka Opublikowano 31 Maja 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 serdeczne dzieki...miałam teraz okazje wyprobowac Wasze pomysły.Najlepiej mi wyszły dekoracje z polewy zawsze przygotowałam je sobie wczesniej na papierze i na tortach wygłądały rzeczywiscie super.Miałam troche problemow z dekoracjami w lukrze.Morze cos zle zrobiłam ale były takie biedne i nie wygładały swiezo.Moze je trzeba przygotowywac przed samą dekoracją ??W tym lukrze one mi po prostu jak gdyby zwiedły ;-) jak mozesz to powiedz gdzie popełniłam błąd...dzieki...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 ciekawie i szybko można udekorować ciasto czy tort np.drażami z torebki,są przecież o rożnych smakach,nawet pojawily się chałwowe,są i białe i brązowe w kilku odcieniach,pomarańczowe też. ja często wykorzystuję tzw.malinki lub pianki czy galaretkę w cukrze/najładniej wygląda taka przekładana kostka/,kroję ją na malutkie kawałeczki i dowolnie układam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorota Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2006 Hmm... fajny pomysł z tymi drażetkami, piankami i galaretkami, z nimi ciasta na pewno będą wyglądać jeszcze ciekawiej. Dziękuję za poradę, na pewno skorzystam :-D Pozdrawiam :-D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.