Skocz do zawartości

Fasolka Szparagowa Z Makaronem


Rekomendowane odpowiedzi

Gotujemy makaron, mogą to być świderki lub inny (co kto lubi, chociaż nie polecam spaghetti, najlepszy jest makaron zbliżony kształtem do fasolki). Osobno gotujemy fasolkę szparagową zieloną (oczywiście w osolonej wodzie - uwaga dla bardzo początkujących :razz: ). Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki bułki tartej, gdy zacznie się rumienić dorzucamy 1-2 łyżki masła i czekamy aż się ładnie połączą (dosłownie kilka sekund). Do miski wrzucamy makaron, fasolkę i polewamy bułką z masłem - mieszamy.

Jest to kolejny przebój z naszego domowego menu - oczywiście szybki w wykonaniu. Aha, robiłam to danie też z żółtą fasolką, smakuje podobnie, ale zielona fasolka lepiej wygląda kolorystycznie w towarzystwie makaronu na talerzu :razz: . Jeśli ktoś ma wątpliwości co do masła (cholesterol itd) to można użyć masła i oleju (pół na pół lub inne proporcje) - też dobre. Smacznego.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 2 miesiące później...

Właśnie szukając przepisu na fasolkę pasteryzowaną na zimę natknęłam się na Twój przepis. Dzięki za podsunięcie ciekawego i prostego pomysłu na szybki obiad. Fasolka z makaronem + udko pieczone. Mniam, mniam....Pozdrawiam. Renia :P :P :lol:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cieszę się Reniu, że fasolka ci smakowała. Już myślałam, że nikt nie zwrócił uwagi na ten przepis a tu proszę, sama Renia pochwaliła, hihihi. Dzięki ;)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oho! Dobry pomysł na danie do zaserwowania w leniwe, niedzielne popołudnie! :) Tak sobie myślę, żeby do bułki tartej na patelni dorzucić makaron i fasolkę. I jeszcze uzupełnić to dla koloru pomidorkiem...Tak we włoskich kolorach ;) Zobaczę co z tego wyjdzie :razz:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam! Tylko, że jak prawie zwykle nie obyło się bez "kombinowania"... ;) Dodałam, tak jak pisałam pomidory, a oprócz tego cebulkę, czosnek, dwa jajka zmieszane z pół kubeczka śmietany 18%. Podsmażyłam wszystko na patelni, przyprawiłam. Pyszne wyszło!! Szybciutko, mało kłopotliwie a jaki efekt!! :) Dziękuję za inspirację!

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Klamerka, nie ma za co. Agulka, żadnych innych przypraw nie dodaję bo mogłyby "zagłuszyć" delikatny smak fasolki. Basiu, dzięki za odpowiedź :-D. Cieszę się, że fasolka smakowała. Jest to przepis, który wykorzystuję kiedy nie mam czasu na bardziej wymyślne potrawy. Mimo swej prostoty wszystkim smakuje. Robiłam ją wczoraj i moje chłopaki prosiły o dokładkę... :-D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.