Skocz do zawartości

Solona Jarzynka


iwona30
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 kg marchewki

1/2 kg pietruszki

2 garści natki pietruszki pokroić

20 dkg selera

20 dkg pory

80 dkg soli

Wykonanie:

Wszystkie jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach a porę pokroić w cieńkie plasterki. Wszystko wymieszać z solą i nakładać do słoiczków. W zimie używam do zupy a nawet do mięsa jak robię w potrawce tylko trzeba troszkę przelać wodą na sitku żeby nie było bardzo słone. Polecam. :razz:

post-5399-1179002661_thumb.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odpowiem za autorkę, bo też taką robiłam kiedyś. Nic się nie gotuje, tu sól konserwuje. Tą jarzynę można mieszać dowolnie, to co się lubi, ważne natomiast, że należe dodać solityle aby stanowiła ona 20 jarzyn, np. 1000g jarzyn - 200g soli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Zrobiłam sobie w zeszłym roku takią jarzynę i miałam całą zimę do zupy na szybko i do sosów. Jarzynkę przed dodaniem do zupy przelewałam na sitku dużą ilością wody a przyprawiałam na końcu jak trzeba było. Teraz znowu narobiłam zapasów na zime. polecam,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.