Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
iwona30

Solona Jarzynka

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

1 kg marchewki

1/2 kg pietruszki

2 garści natki pietruszki pokroić

20 dkg selera

20 dkg pory

80 dkg soli

Wykonanie:

Wszystkie jarzyny zetrzeć na tarce o grubych oczkach a porę pokroić w cieńkie plasterki. Wszystko wymieszać z solą i nakładać do słoiczków. W zimie używam do zupy a nawet do mięsa jak robię w potrawce tylko trzeba troszkę przelać wodą na sitku żeby nie było bardzo słone. Polecam. :razz:

post-5399-1179002661_thumb.gif

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A ja na zimę robię podobne jarzynki,wszystko tarkuje i kroję ale nie solę tylko wkładam w małe torebki foliowe i zamrażam.Potem wrzucam do zupy albo np. używam do ryby po grecku. Robie tak już od dobrych paru lat:)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też robię takie warzywka solone od kilku lat...dodaję je do zup i sosów i nadają potrawie super smak,prawie jak świeże warzywka :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Iwono mam takie pytanko tą jarzynkę nakłada się do słoiczków i niczym nie zalewa ani nie gotuje ich się.Mam zamiar zrobić sobie taką jarzynkę.Wystarczy tylko sól musi to być przechowywane w chłodnym miejscu???

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja też wolę mrożoną jarzynkę :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Odpowiem za autorkę, bo też taką robiłam kiedyś. Nic się nie gotuje, tu sól konserwuje. Tą jarzynę można mieszać dowolnie, to co się lubi, ważne natomiast, że należe dodać solityle aby stanowiła ona 20 jarzyn, np. 1000g jarzyn - 200g soli

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już wcześniej zostało powiedziane nic się tu nie pasteryzuje tylko się soli nakłada się do słoiczków zakręca i gotowe ja tę jarzynkę robię od bardzo dawna i jest dobra. A przechowuje poprostu w piewnicy. Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja też taką jarzynkę robię od ponad 20 lat. Daję w równych ilościach warzywa np. po kilogramie i kg. soli. Przechowóje się bardzo dobrze, tylko trzeba pamiętać ,aby mniej solić gotowaną potrawę.Polecam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam sobie w zeszłym roku takią jarzynę i miałam całą zimę do zupy na szybko i do sosów. Jarzynkę przed dodaniem do zupy przelewałam na sitku dużą ilością wody a przyprawiałam na końcu jak trzeba było. Teraz znowu narobiłam zapasów na zime. polecam,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.