Skocz do zawartości

Sernik


apsik
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis na ten sernik dostałam od znajomej,która jest zawodową kucharką.Jeżeli smakował Wam sernik z jogurtu to ten jest w smaku troszkę podobny,lekki i puszysty. CIASTO Do garnka włożyć 1/2 kostki margaryny i 2 łyżki oleju,to rozpuścić na ogniu i odstawić na bok dodając i miksując razem ; 1szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jaja olejek cytrynowy Po dokładnym wymieszaniu wykładamy na blachę i równo rozsmarowujemy. W tym czasie przygotowujemy ser. MASA SEROWA 1 kg sera homogenizowanego naturalnego [w wiaderku- u mnie jest kaliski] 8 -9 jaj 1/2 szkl oleju 1/2 szkl mleka 2 budynie śmietankowe ,,Delecty,, na 3/4 l 1 śmietana mała,,Bakomy,,na pół kwaśna olejek cytrynowy Wymieszać razem żółtka+ser,dodać olej,mleko,śmietanę i budynie,odstawić na chwilę i teraz; ubić białka na pianę,dodać 1 1/2 szklanki cukru i jeszcze ubić a na koniec dodać 2 łyżki octu i jeszcze chwilę ubijać aż piana stanie się sztywna i szklista. Wtedy delikatnie połączyć z serem I wylać na ciasto . Blaszkę wcześniej należy obłożyć papierem powyżej brzegów bo inaczej ser wyleci,piec około godziny i po upieczeniu pozostawić w piekarniku na 15 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Muszę powiedzieć ,że piekłam już dużo serników ale mój mąż powiedział że takiego to jeszcze nie jadł i rzeczywiście jest wyższy od blaszki i nie opada. Jeszcze jedna moja rada przed wylaniem sera można posypać ciasto tartą bułką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andy pozostałe składniki dodaje się do margaryny gorącej odstawionej dopiero z ognia[należy ją rozpuścić,nie gotować] Jeżeli chodzi o blaszkę to jest wielkości 38 na 24 i jeżeli nie obstawi się boków papierem to wyjdzie z niej. Niestety nie próbowałam tego sernika z innym serem,u mnie jest taki w kilogramowym wiaderku i pisze na nim serek rodzinny-homogenizowany naturalny i kosztuje około 8 złotych,produkuje go mleczarnia z Kalisza. W razie pytań to odpowiem ,chociaż przepraszam że nie zawsze na czas bo zaczęła się praca w polu i nie zawsze mogę to zrobić,POZDRAWIAM.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przepraszam apsik, ja tylko chciałam zapytać w sprawie tego sernika bo nurtuje mnie jedno, czy do tego sera nie dodaje sie cukru????? cukier tylko do białek ?? i jeszcze jedno u nas nie ma takiego sera , powiedz czy ten ser jest bez dodatków tzn , bez cukru ??to ma być zwykły homo serek ??? z góry dziękuję za odpowiedż :wink: Izka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

serniczek skosztowany.Jest bardzo smaczny,delikatny,rozpływa się w ustach :grin: . Jedynie następnym razem muszę uważać lejąc ser na ciasto. Ser lałam na środek i pod jego ciężarem ciasto uciekło na boki. Polecam jednak wszystkim i dziękuję autorce przepisu za pyszne ciacho :mrgreen: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.