Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
ina12

Czarna Babka

Rekomendowane odpowiedzi

21/2 szklanki mąki 10 dag margaryny szklanka cukru 3 jaja 11/2 szklanki mleka 3-4 łyżki kakao 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz i bułka tarta do formy Margarynę utrzeć z cukrem i jajami. Ucierając dodawać stopniowo mąkę z proszkiem, mleko i kakao. Kiedy ciasto będzie puszyste wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec ok. 1 godz. w nagrzanym piekarniku w temp. 180*C. Babkę posypać cukrem pudrem i polukrować. Dla początkujących, do każdego wypieku mąka musi być przesiana.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dobra i prosta w wykonaniu babka :sad: post-5154-1180427111_thumb.jpgpost-5154-1180427188_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mac dziękuję bardzo za opinię, załączone zdjęcia i wypróbowanie jej. Napewno wiesz że ja narazie nie posiadam aparatu. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piękna Ci wyszła ta babeczka MAC .... taka równiuśka , puszysta :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu mnie jest trudno dać odpowiedź jeżeli sama nie wypróbowałam. Mąka krupczatka ona jest bardzo drobna i wydaje mi się że trzeba by dać mniej mleka bo ciasto by było bardzo luźnej konsystencji. Moja rada jest taka, ja wypróbuję ale dopiero w sobotę i wtedy udzielę Tobie prawidłowej odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jolu może być mąka krupczatka, dzisiaj upiekłam i wszystkie składniki dałam tak jak podałam w przepisie. Ale narobiłaś mi apetytu na ciasto Wenus, upiekę ale w przyszłym tygodniu, bo jeszcze mam upieczony biszkopt i do tego zrobię krem truskawkowy. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja to myślę że krupczatka do babek idealnie się nadaje a m,nie to babki się tylko na krupczatce udają jak zrobię ze zwykłej to zazwyczaj klapa :cry:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andy ja dzisiaj pierwszy raz wypróbowałam używając krupczatki do babki żeby dać odpowiedź Jolancie i faktycznie wyszła wspaniała. Ja osobiście jestem przyzwyczajona piec babki z zwykłej mąki pszennej i udawają mi się. Z zwykłej mąki muszą się też Tobie udać i ja w to wierzę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.