Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeden z naszych klasycznych przepisów: fasola z Tuluzy, czyli kasulet po tuluzańsku (CASSOULET DE TOULOUZE).

W necie znalazłem takie informacje na temat tej potrawy:

Kasulet to potrawa tradycyjna, podobnie jak bigos dla Polaków. O kasulecie pisał Robert J. Courtine - "Hołd żłożyć trzeba temu daniu jedynemu, pełnemu glorii, daniu wielorakiemu wiecznemu, które symbolizuje Langwedocję Tuluzańską".

Składniki:

60 dag białej fasoli

jedna marchewka

2-3 cebule

tymianek

liść laurowy

ząbki czosnku

20 dag świeżego boczku

2 udka gęsie lub 4 kacze (ewentualnie kurze)

20 dag kiełbasy czosnkowej

10 dag oliwy

2 kostki rosołowe

łyżka przecieru pomidorowego

4 łyżki bułki tartej

Fasolę przebrać, umyć i kilka godzin moczyć w przegotowanej wodzie.

Udka umyć i pokroić na duże kawałki. Marchewkę i cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać.

Zrumienić na patelni na oliwie udka i kiełbasę.

Marchewkę i cebulę dusić przez kilka minut na oliwie.

Boczek zrumienić na patelni.

Do odcedzonej fasoli dodać podsmażone udka, kiełbasę i boczek, marchew z cebulą, kostki rosołowe, posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy zmieszany z taką ilością wody, aby wszystko zostało przykryte. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować godzinę pod przykryciem.

Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowaną fasolę i mięsa. Wierzch posypać tartą bułką.

Piec w gorącym (220C) piekarniku przez ok. 60 minut. Podawać na gorąco.

post-5244-1181738414_thumb.jpg

Smacznego!!

Opublikowano

Grumko to cos podobnego do ''fasolki po bretonsku'' ale mysle,ze lepsze napewno zrobie bo lubie fasole.Ty masz tyle fajnych przepisow tylko czasu trzeba chociaz teraz chwilowo nie pracuje to sobie posiedze w garach :wink: .Pozdrawiam :grin:

[E] [E] [E] [E] [E] [E] [E]

Opublikowano

Wlasnie! Jak juz myslisz ze nic nowego sie nie wydarzy wtedy 'grumko' wkracza do akcji :wink: :grin: :grin: A ta fasolka wyglada super! Napewno jest przepyszna! Bede musiala wyprobowac wkrotce :lol:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.