grumko Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Jeden z naszych klasycznych przepisów: fasola z Tuluzy, czyli kasulet po tuluzańsku (CASSOULET DE TOULOUZE). W necie znalazłem takie informacje na temat tej potrawy: Kasulet to potrawa tradycyjna, podobnie jak bigos dla Polaków. O kasulecie pisał Robert J. Courtine - "Hołd żłożyć trzeba temu daniu jedynemu, pełnemu glorii, daniu wielorakiemu wiecznemu, które symbolizuje Langwedocję Tuluzańską". Składniki: 60 dag białej fasoli jedna marchewka 2-3 cebule tymianek liść laurowy ząbki czosnku 20 dag świeżego boczku 2 udka gęsie lub 4 kacze (ewentualnie kurze) 20 dag kiełbasy czosnkowej 10 dag oliwy 2 kostki rosołowe łyżka przecieru pomidorowego 4 łyżki bułki tartej Fasolę przebrać, umyć i kilka godzin moczyć w przegotowanej wodzie. Udka umyć i pokroić na duże kawałki. Marchewkę i cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać i drobniutko posiekać. Zrumienić na patelni na oliwie udka i kiełbasę. Marchewkę i cebulę dusić przez kilka minut na oliwie. Boczek zrumienić na patelni. Do odcedzonej fasoli dodać podsmażone udka, kiełbasę i boczek, marchew z cebulą, kostki rosołowe, posiekany czosnek oraz przecier pomidorowy zmieszany z taką ilością wody, aby wszystko zostało przykryte. Dodać tymianek i liść laurowy. Gotować godzinę pod przykryciem. Do żaroodpornego naczynia przełożyć ugotowaną fasolę i mięsa. Wierzch posypać tartą bułką. Piec w gorącym (220C) piekarniku przez ok. 60 minut. Podawać na gorąco. Smacznego!! Cytuj
Jolanta Opublikowano 13 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2007 Grumko to cos podobnego do ''fasolki po bretonsku'' ale mysle,ze lepsze napewno zrobie bo lubie fasole.Ty masz tyle fajnych przepisow tylko czasu trzeba chociaz teraz chwilowo nie pracuje to sobie posiedze w garach :wink: .Pozdrawiam :grin: [E] [E] [E] [E] [E] [E] [E] Cytuj
zakalec Opublikowano 14 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2007 Wlasnie! Jak juz myslisz ze nic nowego sie nie wydarzy wtedy 'grumko' wkracza do akcji :wink: :grin: :grin: A ta fasolka wyglada super! Napewno jest przepyszna! Bede musiala wyprobowac wkrotce :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.