Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
marta.larsen

Tiramisu

Rekomendowane odpowiedzi

Super tylko proszę przetłumaczyć ten przepis bo ja co drugie słowo rozumię. Dziękuję z góry.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

obiecałam to wstawiam

mam nadzieje że moje tłumaczenie Tiramisu będzie dla was zrozumiałe

Składniki:

Kawowy dip:

4-6 łyżeczek kawy zaparzanej w 400 ml wody

2 łyżeczki cukru

Zabaglione krem:

4 żółtka

100 gram cukru

120 ml wina Marsala (opcjonalnie inne słodkie wino jak porto lub Madera) ja dodałam Amaretto

450 gram (dwa opakowania) sera Mascarpone, w pokojowej temperaturze

230 ml śmietany min. 30% do ubicia

Podkład:

285 gram podłużnych biszkoptów ( około 40 sztuk)

2 łyżeczki gorzkiego kakao

Wykonanie:

Kawowy dip:

- przygotuj mocny wywar kawowy, 4-6 łyżeczek kawy parzonej na 400 ml wody (ja tak postapiłam z braku espresso)

- posłódź kawę 2 łyżeczkami cukru, pozwól kawie osiągnąć temperaturę pokojową

Zabaglione krem:

- umieść metalową miskę z żółtkami na garnku z lekko gotującą się wodą, miska nie może dotykać wody

- ubiaj żółtka do momentu aż będą puszyste

- dodaj cukier i wino Marsala

- w misce, w dalszym ciągu umieszczonej nad gotującą sie wodą, mieszaj krem do osiagnięcia gęstej konsystencji, powinny się pojawić drobne bąbelki, odstaw do przestygnięcia

- przy pomocy gumowej szpatułki, rozdrobnij dobrze krem mascarpone, masa ma być gładka

- dodaj masę jajeczną do sera, wymieszaj dokładnie

- ubij śmietanę na sztywno i dodaj do kremu serowo-jajecznego, wymieszaj dokładnie ręcznie

Wykonanie ciasta:

- delikanie zanurz biszkopty w kawowym dipie, jeden po drugim. Umieść je w pojemniku o wymiarach 30x20 cm i wysokości 5 cm.

- równomiernie rozprowadź połowę kremu na biszkoptach

- postąp tak samo jak powyżej z drugą warstwą biszkoptów, ułóż je na warstwie kremu, nastepnie rozprowadż na wierzchu pozostały krem

- oprusz ciasto kakao i przechowuj je w lodówce około 3-4 godziny

Moja mała uwaga:

ciasto smakuje najlepiej drugiego dnia

na około pół godziny przed podaniem ciasta należy je wyjąć z lodówki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Właśnie tak czytam tłumaczenie i przypomniało mi się, że na serku Mascarpone z firmy Piątnica (jest dosyć drogi, chociaż te oryginalne podobno jeszcze droższe) zamieszczony jest przepis na Tiramisu, to tak jakby ktoś chciał spróbować :cool: Myślę, że ja się skuszę na wykonanie podobnego Tiramisu. :razz: Pozdrawiam, Justyna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

w biedronce jest ten serek chyba kosztuje 2,99 :razz:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Andy, to jeszcze nie takie drogie, gdyż ten serek z Piątnicy widziałam za ponad 5 zł, natomiast jakieś oryginalne (greckie czy jakieś tam) to nawet za 17-18 zł i chyba wagowo to mają niewiele gdyż około 100 g lub 150 g. Justyna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oryginalny ser mascarpone jest pochodzenia włoskiego. Sam deser również wywodzi się z Włoch, a jego nazwę 'Tiramisu' tłumaczy się jako 'podnieś mnie na duchu' :razz: (tira mi su)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubie tiramisu i choć ani razu nie robiłam to przepisy juz czekają na lepszy dzień i odwage,bo jakoś nie moge sie do tego zabrać,ale gdyby ktoś mi podał na telerzyku twoje ciacho Knife Girl to zraz bym zjadla z przyjemnoscią :razz: (choć staram sie trzymać diete :razz: ) i piekna nazwa"podnieś mnie na duchu"........... gdybym jadała je po to właśnie to zle mogłoby sie to skończyć a moze by tak wypróbować czy podziała...........? :mrgreen: hihi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

oj przepraszam cie marta.larsen to akurat jest twoje tiramisu-piekne a od Knife Girl piekne tłumaczenie!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bardzo lubie tiramisu i choć ani razu nie robiłam to przepisy juz czekają na lepszy dzień i odwage,bo jakoś nie moge sie do tego zabrać,ale gdyby ktoś mi podał na telerzyku twoje ciacho Knife Girl to zraz bym zjadla z przyjemnoscią :grin: (choć staram sie trzymać diete :razz: )

i piekna nazwa"podnieś mnie na duchu"........... gdybym jadała je po to właśnie to zle mogłoby sie to skończyć a moze by tak wypróbować czy podziała...........? :razz: hihi

Dieta dietą, ale jak sama wiesz, czasem trzeba sobie dogodzić i ... podnieść się na duchu :lol: Proponuję Ci przełamać się i wypróbować przepisy na tiramisu. Sam ocenisz, czy warte jest grzechu :mrgreen:

oj przepraszam cie marta.larsen to akurat jest twoje tiramisu-piekne a od Knife Girl piekne tłumaczenie!

Jedno z wykonanych przeze mnie tiramisu możesz zobaczyć w wątku widniejącym poniżej :razz:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.