Skocz do zawartości

Dżem Z Agrestu


Rekomendowane odpowiedzi

SKłADNIKI 1KG agrestu -nie dojrzałego 1 kg cukru 3/4 szkl wody Zcukru i wody zagotować syrop i na gotujący syrop wrzucić owoce,gotować do zgęstnienia. Porcje można dowolnie zwiększyć,jest to doskonały dżem do rogali ,pączków i przekładania placków ,nie wciąka w ciasto ,nie wycieka i jest bardzo gęsty.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Basiu jego kolor musi być taki ciemny jak np.dżemu z porzeczek ,spróbuj najpierw godzinkę i sprawdż na talerzu niech ostygnie. Ja gotuję większe ilości np.po 4 porcje to wtedy trzeba dłużej gotować. Jak ugotujesz to daj znać.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Elu, dżem gotowałam półtorej godziny a ponieważ agrest się nie rozgotował więc zmiksowałam go i zapakowałam do słoików. Nie wiedziałam tylko czy trzeba go wekować , ale na wszelki wypadek słoiki zagotowałam.Kolor rzeczywiście wyszedł ciemny, w smaku też dobry.Dżem przy najbliższej okazji wykorzystam do Twojego Dziwaka. Dzięki Elu za przepis .Pozdrawiam.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja z kolei agrestu jeszcze nigdy nie robiłam ale skoro z innych owoców/i to z mniejszą ilością pektyn/ wystarczy obrócić to sądzę,że i ten tak będzie się trzymał ale to tylko takie moje przypuszczenia...może niech napisze ktoś,kto już tak robił.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie robiłam ale właśnie robię :evil: poszłam na łatwiznę bo zmieliłam agrest w maszynce do mięsa na największych oczkach :razz: ,dodałam kilka gożdzików dla aromatu. Teraz się gotuje :D

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o pasteryzowanie to chciałam dodać ,że takie słoiki z dżemem z agrestu miałam od 2001 roku i żaden mi się nie popsuł. Dlatego Basiu zawsze zagotuje i jestem pewniejsza. Dzisiaj wojuję z wiśniami ,bo dostałam od znajomych całe wiadro,poradżcie co mogę z nich zrobić bo na razie dryluję.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.