Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
jot

Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

- 5 dag drożdży -1 łyżka cukru -1 łyżka soli -4 szklanki wody /letnia/ -1 kg mąki krupczatki -3 łyżki nasion siemienia lnianego -6 łyżek słonecznika -5 łyżek pestek dyni -3 łyżki nasion sezamu -1 szklanka otrąb pszennych 1. drożdże rozetrzeć z cukrem 2. pozostałe składniki wsypać do naczynia, dodaćdrożdże, dokładnie połączyć 3. odstawić do wyrośnięcia 4.blaszki wysmarować olejem, wyłożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać mokrą ręką 5. odstawić do wyrośnięcia i wtym czasie włączyć piekarnik/nagrzać/ 6.wstawić do piekarnika do godziny czasu na 200 st. C./ może być termoobieg/ 7. po upieczeniu gorący wyjąć z blaszek :roll: :razz: :shock: :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

spróbuj bo warto jak upiekę to tylko ten chleb idzie i nic więcej, a najlepszy dowcip to taki ,że po swoich imieninach każdy zażyczył sobie jedną foremkę do domu. i muszę spełnić życzenia gości i po kolei piec dla każdego :roll: :razz: :shock: :grin: :roll:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wreszcie zrobiłam chlebek :-D .Właśnie pięknie wyrasta i za chwile do pieca.Jak będzie gotowy to dam znać :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jot chlebek upieczony.Jest pyszny.Nie mogłam doczekać się ,aż wystygnie i ukroiłam ciepły.Skórka chrupiąca i pyszota.Będę go często piekła. Dzięki za przepisik :-D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciesze się ,że ci smakuje, ja ten chlebek piekę co tydzień :lol: najlepsz to ta skórka chrupiąca :( :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

drożdze rozetrzec cukrem? czym? jak? odstawic do wyrosniecia? na jak długo? ile toto ma wyrosnac? jaka blaszka tego wyjdzie? prosze Jolcia albo Jot. załaczcie foto jakies

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

drożdże rozetrzeć , może być rozgnieść z cukrem , wtakich upałach rosnie krótko, ja to robię w dużym garnku i jak jest pełny , przekładam do dwóch blaszek keksowek , czyli wąskich i długichi znowu sobie rosną ,aż będą pełne i to wszystko :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzmi kuszaco chyba zaraz sie wezme za pieczenie tego chlebka tak apetycznie wyglada.Jak upiekie to odpowiem czy był pyszny;))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Własnie piekie ten chlebek juz jest w piecu,jeszcze mała godz, i bedzie rezultat jestem ciekawa jak mi wyjdzie.Tylko ja nie dodałam wszystkich nasion ciekawe jak to wyjdzie pózniej dodam zdjecie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piekłam ten chleb wczoraj i dzisiaj musiałam powtórzyc dla moich gości na wynos :smile: .Chleb bez ziaren ,bo nie miałam , były tylko dodane otręby pszenne . Dziękuję za przepis -Polecam

post-6888-1272816153_thumb.jpg

post-6888-1272816160_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.