Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałabym polecić dobre i nie wymagające dużo pracy "ciasto". Krakersowe Składniki: 2 paczki krakersy -- duże 2 szklanki mleka 20 dkg wiórków kokosowych 1 szklanka cukru -- niecała 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka margaryny 1 szt żółtka Do pół szklanki mleka dodać żółtko (resztę mleka zagotować) ,dodać cukier i mąki. Wszystko wlewamy do zagotowanego mleka. Odstawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając. Wykładamy blachę krakersami. Masę budyniową mieszamy z margaryną i wiórkami kokosowymi, smarujemy nią krakersy i powtarzamy warstwy. Ostatnią warstwą ma być masa.Wstawić do lodówki{ najlepiej na 24 godz]. Życzę smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciasto jest rzeczywiście pyszne i przygotowuje się je szybko, ja dodatkowo smaruję krakersy dżemem. Polecam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję różne smaki, właściwie taki jaki mam pod ręką.Ostatnio robiłam z dżemem marchwiowo- cytrynowym i całe ciasto pachniało :wink: pomarańczami :roll:, ale dawałam też dżem truskawkowy i z czarnej porzeczki.Stosowałam też powidła śliwkowe ale rodzince z powidłami ciacho niezbyt smakowało.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

MIGDAŁOWIEC-z krakersów przepis siostry Anastazji

Składniki;

1l mleka

2 duże paczki krakersów

3/4szklanki cukru kryształu

1/2 l śmietany 30%

10 dag płatków migdałowych

3 łyżeczki żelatyny

1 cukier waniliowy

25 dag masła (ja daje margaryne)

1 szklanka mąki pszennej

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej

1 jajo

1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

Wykonanie:

Mleko z puszki gotować przez 3 godz. Przestudzić.

Na patelni lekko przyrumienić płatki migdalowe. Do 1 i 1/2 szklanki mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajo. Roztrzepać. Resztę mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Do gotującego mleka cienkim strumieniem wlać roztrzepane jajo z mąką. Stale mieszając, ugotować budyń i wystudzić.

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody. Śmietanę ubić ( można z odrobiną cukru pudru) i połączyć z żelatyną.

Przełożenie ciasta:

Spód brytwanki wyłożyć papierem - krakersy- masa budyniowa (zimna) - krakersy - karmel z mleka słodzonego - krakersy - bita śmietana. Wierzch posypać płatki migdałowe

post-10222-1221426614_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co do masy może być gotowa jak do karpatki ,lub budyniowa którą dała mi Dorotkaxx 1budyń śmietankowy bez cukru 1łtżka mąki pszennej 1łyżka mąki ziemniaczanej pół szklanki cukru 1cukier waniliowy 1/2 litra mleka 1kostka margaryny Z podanych składników ugotować budyń,utrzeć 1 kostke marga,dodawać po łyżce zimnego budyniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Bronka

Kobietki napiszcie jak i czym pokroić te migdały na te paski bo nożem zajmuje mi to bardzo dużo czasu i są nierówne a najgorzej to z tymi ''piętkami''. Mam jeszcze jedno pytanie: jak to prażycie, w całości czy już te pokrojone i na jakim oleju?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość moniqua

Ja mysle ze tu chodzi o płatki migdalowe a nie migdałyy w calosci.

Pozdrawiam

Tak chodzi o płatki migdałowe. Robiłam te ciasto jest PySZNE i proste w wykonaniu. Nawet mój mąż się zajadał choć nie przepada za ciastami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość nevanda

Właśnie zrobiłam to ciasto i bardzo smacznie wyszło :( Ja robiłam na dużą blachę, trzy warstwy krakersów (wyszły 3 duże paczki), środek przekładany dżemem (akurat gruszkowy ale każdy pasuje) - i uznałam, że na taką blachę trzeba składniki do kremu powiększyć o pół porcji, bo jednak było go trochę za mało jak na te wszystkie krakersy. Mogę też zaproponować tym, którzy nie chcą dodawać wiórków kokosowych bądź ich nie lubią, zamiast nich dosypać trochę kakaa (ok. 5 dag) i zmiksować to z budyniem i kostką masła (dla tych, którzy nie preferują margaryny). Wychodzi pyszny krem czekoladowy :( Pozdrawiam właścicielkę przepisu i wszystkie kuchareczki na forum!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Migdałowiec to hit na wszytkie święta i uroczystości w moim domu. Wysmienity, słodki i bardzo efektowny. Według moich bliskich "najsłodszy placek świata", bo juz po jednym kawałku ma się dość i .... ochotę na więcej. Idealny dla łasuchów, gorzej z konsekwencjami częstego spozycia :D Dlatego mimo że pyszny w moim domu gości rzadko. Ale z całego serca polecam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powodzenia :) 

 

Robiłam ostatnio podobne ciacho i zniknęło w błyskawicznym tempie ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.