Kaka 79 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Poszukuję przepisu na wiśnie pasteryzowane, drylowane, które nadawałyby się do placków. Proszę o pilną odpowiedź gdyż jutro bede miała wiśnie. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja robię w ten sposób,że wiśnie drylowane wkładam do słoików i zalewam zimnym syropem 1 kg cukru na 1 litr wody ,pasteryzuje 15 min i są wspaniałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dorunia Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Elu,czy te wiśnie nie są pomarszczone po pasteryzacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Albo można zrobić w ten sposób 1 kg wiśni i 1/2 kg cukru chwilkę podgotować i do słoików. Można jeszcze 5 minut pasteryzować dla pewności albo po włożeniu odwrócić do góry dnem. Ja tak robię później używam do pączków i ciast. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iwona30 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ten przepis znalazłam w necie są to wiśnie do deserów. Drylowane wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy aż puszczą sok. Odcedzamy sok, wiśnie przekładamy do dużego garnka. Do odcedzonego soku dodajemy cukier w proporcji: 1 litr powstałego soku-1 kg cukru i zagotowujemy. Zalewamy wrzącym sokiem wiśnie i odstawiamy do następnego dnia na 12 godz. Czynnośc gotowania soku i zalewania nim wiśni powtarzamy przez 3 dni. Na trzeci dzień wiśnie wkładamy do czystych słoików, zalewamy sokiem i słoiki pasteryzujemy 10 min Tak przygotowane wiśnie używam do ciast i deserów, są wyśmienite. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiola344 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja wiśnie wkładam do słoików i zasypuje cukrem zakręcam i pasteryzuje ,są doskonałe do ciasta na kompot i do czego kolwiek chcemy ,nie są pomarszczone :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basga Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 A co powiecie o wiśniach w spirytusie?Też niby do przetworów się zalicza,nie :wink: Takie wiśnie ze spirytusu to przypominają mi moją 18-tkę czyli wieki temu :roll: Nieżle z kumpelami się wstawiłyśmy tymi wisienkami...a one tak pięknie wyglądały w szklanych misach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 6 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2007 Ja robię tak jak Wiola, przesypuję cukrem i pasteryzuję. Basiu ach to była rozkosz, upajać się takimi wisienkami i do tego młodość a teraz tylko wspomnienia pozostały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Dziękuje Wam wszystkim za tak szybkie udzielenie porad. :wink: Wiolu, Halino jak dużo cukru dajecie do wiśni - proszę podajcie tak mniej więcej ile cukru dać do litrowego słoika wiśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 7 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja robię w ten sposób,że wiśnie drylowane wkładam do słoików i zalewam zimnym syropem 1 kg cukru na 1 litr wody ,pasteryzuje 15 min i są wspaniałe. Elu, czy wiśnie robione w ten sposób są bardzo słodkie czy trochę kwaskowate? Pytam, bo w zeszłym roku robiłam wiśnie (co prawda w inny sposób) ale wyszły tak słodkie, że do niczego się nie nadawały. Nie myślałam nawet, że można aż tak przesłodzić owoce. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apsik Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Kaka są raczej słodkie ,ale ja używam do ciast,tortów i dolewam wody gotowanej i kompot gotowy. Jeżeli obawiasz się ,żę będą za słodkie to troszkę możesz zmniejszyć ilość cukru np.dać 3/4 kg. Wiśnie takie są trwałe i jak mam ich dużo to zrobię zapas nawet na trzy lata.Nie musisz od razu robić dużej ilości ,zrób troszkę i spróbuj. Pozdrawiam bardzo serdecznie...Ela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 7 Lipca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja przesypuję niewielką ilością cukru, można nawet zrobić bez cukru. Tak jak ja przesypuję nie są wcale słodkie i tylko tak robię. Sok do picia rozcięczam wodą, i muszę nawet dosłodzić. Kaka wsypiesz wiśnie troszeczkę cukru i tak dalej warstwami. Elunia Ty też tak robisz jak ja w soku własnym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Kaka są raczej słodkie ,ale ja używam do ciast,tortów i dolewam wody gotowanej i kompot gotowy. Jeżeli obawiasz się ,żę będą za słodkie to troszkę możesz zmniejszyć ilość cukru np.dać 3/4 kg. Wiśnie takie są trwałe i jak mam ich dużo to zrobię zapas nawet na trzy lata.Nie musisz od razu robić dużej ilości ,zrób troszkę i spróbuj. Pozdrawiam bardzo serdecznie...Ela. Elu, w sobotę zrobiłam wiśnie wg Twojego przepisu, za który jeszcze raz serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaka 79 Opublikowano 9 Lipca 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2007 Ja przesypuję niewielką ilością cukru, można nawet zrobić bez cukru. Tak jak ja przesypuję nie są wcale słodkie i tylko tak robię. Sok do picia rozcięczam wodą, i muszę nawet dosłodzić. Kaka wsypiesz wiśnie troszeczkę cukru i tak dalej warstwami. Elunia Ty też tak robisz jak ja w soku własnym. Pozdrawiam Halino dziękuję za szybką odpowiedź. Następną partię wiśni zrobię wg Twojego przepisu i porównam, które mi bedą bardziej smakowały. Pozdrawiam Kaśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.