Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
iwona30

Ziemniaczany Chlebek

Rekomendowane odpowiedzi

witam.ja tez robilam ostatnio ten chlebek i byl calkiem niezly w smaku pomimo zakalca ktory sie w nim zrobil;-)nie wiem co zle zrobilam...:-(ale sprobuje jeszcze raz.pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

moj tez nie byl wysoki tylko maly jakis...jaka srednice powinna miec ta forma? moze dalam za duza...? i od czego ten zakalec?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Ciężko mi powiedzieć czemu wyszedł zakalec robiłam go wiele razy i nigdy nie miałam zakalca. Piekę w tortownicy o średnicy 24 cm ale też można upiec w keksówce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam, mam zamiar spróbować swych sił w chlebkowaniu. W temacie kucharzenia jestem noga. Po przeczytaniu przepisu nasunęły mi się pytania (nie śmiejcie się głośno jeśli banalne) :D 1 - czy rozczyn = mleko+drożdże+mąka+cukier? 2 - ile czasu to ciasto rośnie i jak zweryfikować to, czy ciasto jest wyrośnięte :D 4 - "dodać część pestek..." jaką część połowę? 3/4? 5 - ciut mnie przerażają historie o zakalcach i opadaniu :D mam nadzieję, że wystarczy dłużej go przytrzymać przyrumienić i ten problem zostanie rozwiązany. Dziękuję za przepis i wskazówki. Trzymajcie kciuki to będzie mój debiut w kuchni (nie licząc herbaty i kawy) :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Rozczyn to drożdże, troszkę cukru, mleka i mąki ma być gęsty jak śmietana odstawia się na chwilę żeby podwoiło swoją objętość. Jak ciasto będzie w blaszce można nakryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia około 30 minut też będzie widać że urosło. Należy zostawić tyle pestek aby tylko posypać po wierzchu a pozostałe dać do ciasta. Nie należy się przejmować zakalcami i opadaniem ciast trzeba tyle razy próbować aż wyjdzie ja tak się uczyłam właśnie piec tyle razy próbowałam aż za którymś razem wyszło. Życzę powodzenia i smacznego.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.