Skocz do zawartości

Ziemniaczany Chlebek


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 34
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Najczęściej odpowiadający w tym temacie

Dodane obrazy

  • 1 miesiąc później...

Witam, mam zamiar spróbować swych sił w chlebkowaniu. W temacie kucharzenia jestem noga. Po przeczytaniu przepisu nasunęły mi się pytania (nie śmiejcie się głośno jeśli banalne) :D 1 - czy rozczyn = mleko+drożdże+mąka+cukier? 2 - ile czasu to ciasto rośnie i jak zweryfikować to, czy ciasto jest wyrośnięte :D 4 - "dodać część pestek..." jaką część połowę? 3/4? 5 - ciut mnie przerażają historie o zakalcach i opadaniu :D mam nadzieję, że wystarczy dłużej go przytrzymać przyrumienić i ten problem zostanie rozwiązany. Dziękuję za przepis i wskazówki. Trzymajcie kciuki to będzie mój debiut w kuchni (nie licząc herbaty i kawy) :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Rozczyn to drożdże, troszkę cukru, mleka i mąki ma być gęsty jak śmietana odstawia się na chwilę żeby podwoiło swoją objętość. Jak ciasto będzie w blaszce można nakryć ściereczką odstawić do wyrośnięcia około 30 minut też będzie widać że urosło. Należy zostawić tyle pestek aby tylko posypać po wierzchu a pozostałe dać do ciasta. Nie należy się przejmować zakalcami i opadaniem ciast trzeba tyle razy próbować aż wyjdzie ja tak się uczyłam właśnie piec tyle razy próbowałam aż za którymś razem wyszło. Życzę powodzenia i smacznego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.