Skocz do zawartości

Suflet


iwona30

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Iwonko!!! Nie robiłam jeszcze sufletów, ale mam przepisy na : - suflety, pieczone w wydrążonych skórkach pomarańczy; - suflety o smaku toffi - suflet migdałowo-pomarańczowy - suflety czekoladowe Gdyby interesował Cię jakiś z nich (lub nawey wszystkie), to daj znać. Może spróbujesz je upiec. Ja nie mam odpowiednich naczyń do sufletów. Pozdrawiam. :-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iwonko podaję przepis Suflet orzechowy 3 żółtka 4 białka 20 dag cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 10 dag orzechów zmielonych Cukier utrzeć z żołtkami, wstawić do naczynia z goracą wodą i ubijać, az masa zgęstnieje. Gdy wystygnie dodać ubita pianę z cukrem, mąkę ziemniaczaną i orzechy zmielone, wymieszać i wylać do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i posypanego cukrem i zapiec w średnio gorącym piecu w temp. 160*C-180*C Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halinko czy to naczynie żaroodporne muszę zamknąć czy nie, bo mam takie miseczki żaroodporne i one mają pokrywki, nie wiem jak się robi suflet bo nigdy nie robiłam, a w telewizji widziałam że robią w takich kokilkach żaroodpornych, powiedz mi jak to robić. Renigliwice -czy mogłabyś mi powiedzieć jak masz na imię, możesz mi podać te przepisy na suflety to któryś spróbuje. Grumko szperaj szperaj w swoich zbiorach kulinarnych to może coś upichcimy. Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedź.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Iwonko- na imię mam Renata. Podam Ci dzisiaj może przepis na suflety czekoladowe: SKŁADNIKI: 50g gorzkiej czekolady 100 ml mleka 25g cukru pudru 2 łyżki mąki 2 żółtka 2 białka cukier puder do posypania MASA NA SPÓD: 75 ml skondensowanego mleka 25 g gorzkiej czekolady 25 g brązowego cukru 1. Piekarnik rozgrzać do 200*C. Wszystkie składniki masy na spód podgrzewać w rondlu na małym ogniu, mieszając dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści. Doprowadzić do wrzenia.Gotować na wolnym ogniu, aż masa zrobi się gęsta. 2. Do każdego z 4 naczyń do sufletów nałożyć po łyżce masy. Rozprowadzić ją równomiernie łyżką po całym dnie. 3. Czekoladę włożyć do małej miski. Postawić na rondlu z gorącą wodą i roztopić. Dwie łyżki mleka zachować na później- reszte wlać do drugiego rondla. Dosypać cukier puder. Powoli doprowadzić do wrzenia, mieszając, aby rozpuścić cukier. Roztopioną czekoladę dodać do mleka z cukrem. 4. Mąkę wymieszać z 2 łyżkami mleka, a potem dodać do rozpuszczonej w rondlu czekolady. 5. Czekoladę z dodatkami doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Gotować, dopóki nie zgęstnieje. Zdjąć z ognia, lekko ostudzić, a potem dodać najpierw jedno, a potem drugie żółtko. 6. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przygotowaną czekoladą. Nałożyć do naczyń, a potem wstaić do piekarnika na 30 minut, aż masa wyrośnie i przestanie być płynna. Wyjąć z piekarnika, posypać odrobiną cukru pudru i od razu podać. Jako dodatek można podać np. bitą śmietanę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.