Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
marmak

Ciasto Jogurtowe Z Np. Wiśniami

Rekomendowane odpowiedzi

Ten przepis mam od swojej kochanej Mamy, a ona jeszcze od kogoś itd. Polecam go, bo jest wart upieczenia. Można dodać dowolne owoce (jabłka, śliwki itp.)

Ciasto:

1 szkl jogurtu naturalnego

1 szkl cukru

ok. 2,5 szkl mąki

3 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

0,5 szkl oleju

1 cukier waniliowy

odrobina soli (ok. 1/4 łyżeczki)

aromaty: śmietankowy i waniliowy

Owoce:

Wiśnie, morele, śliwki i inne

Wykonanie:

  • Białka ubić na sztywną pianę z 0,5 szkl. cukru i solą.
  • Żółtka zmiksować z 0,5 szkl. cukru i cukrem waniliowym do białości.
  • Do żółtek dodać jogurt , miksować, potem olej i wciąż miksować.
  • Do otrzymanej masy dodać pianę z białek i cukru , wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
  • Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać po kilka kropli aromatów i wymieszać całość drewnianą łyżką. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany ( dlatego nie wsypywać na raz całej mąki , lepiej w dwóch, trzech turach).
  • Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 cm., wyłożoną papierem do pieczenia. Położyć na nim ulubione owoce np. wiśnie i morele ,najlepiej po skosie.
  • Piec ok. 50 min w temperaturze 180-185 stopni C
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam Twoje ciacho , właśnie się piecze.Wyrosło pięknie, jak wyjmę i spróbujemy to napiszę jak smakowało.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale apetycznie wygląda Twoje ciasto, Marmak! Na pewno jest smaczne. Czekamy na opinię Basi. Już skonsumowane Basiu? Jak smakuje? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciacho jest, a właściwie było, bardzo pyszne.Zrobiłam je z wiśniami ale nie kładłam ich na wierzch tylko powciskałam do środka, wyrosło przepięknie.Przepis godny polecenia, tym bardziej że sezon na owoce trwa, a i pewnie co niektórzy Forumowicze produkują jogurt domowy z przepisu Doruni, więc do dzieła!!! bo warto i ciacho przygotowuje się w miarę szybko, i efekt smakowity. Pozdrawiam Kochani , o godzinie 22 po cieście już nie było śladu.!!!! ;) Następnym razem zrobię z powójnej porcji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam już wiśni,ale mam agrest dojrzały i chcę właśnie z nim upiec to ciasto...jak myślicie będzie pasował,czy nie za bardzo? Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ciacho jest, a właściwie było, bardzo pyszne.Zrobiłam je z wiśniami ale nie kładłam ich na wierzch tylko powciskałam do środka, wyrosło przepięknie.Przepis godny polecenia, tym bardziej że sezon na owoce trwa, a i pewnie co niektórzy Forumowicze produkują jogurt domowy z przepisu Doruni, więc do dzieła!!! bo warto i ciacho przygotowuje się w miarę szybko, i efekt smakowity. Pozdrawiam

Kochani , o godzinie 22 po cieście już nie było śladu.!!!! ;) Następnym razem zrobię z powójnej porcji.

Basiu, cieszę się niezmiernie, że ciasto smakowało!!! ;) Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie mam już wiśni,ale mam agrest dojrzały i chcę właśnie z nim upiec to ciasto...jak myślicie będzie pasował,czy nie za bardzo?

Pozdrawiam ;)

Doruniu, powiem szczerze, że nigdy nie jadłam tego ciasta z agrestem, więc nie wiem ,czy będzie smaczne. Może dodaj jeszcze jakieś inne owoce- jagody, morele, brzoskwinie i będziesz miała taki mix? Nie jestem też pewna jak dojrzały, miękki agrest zniesie pieczenie. Może ktoś wie? Pozdrawiam.Ps. Mnie najbardziej smakuje to ciasto ze śliwkami węgierkami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Marmak tak jak radziłaś do agrestu dodałam jeszcze borówki i ciasto wyszło pierwsza klasa...agrest dobrze zniósł pieczenie ;) Dziękuję za fajny przepis. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za miłe słowa. ;) Po raz pierwszy zamieściłam swój przepis na forum i byłam lekko poddenerwowana, czy komuś się spodoba. Uff, teraz już duuużo lepiej. Do tej pory wielokrotnie skorzystałam z rad i przepisów innych, aż w końcu postanowiłam podzielić się swoimi. Mam w zapasie jeszcze co nieco ;) .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czekamy więc na Twoje przepisy. Na pewno są równie smaczne jak ten. Ciasto piekę jutro. Pozdrawiam. ;) ;) ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.