Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
grumko

Kalafiory Smażone – Kunupithi Tighanito

Rekomendowane odpowiedzi

Kalafiory smażone – Kunupithi Tighanito

Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni"

SKŁADNIKI: średni kalafior, 20 dag mąki, 2 jajka, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, sól, pieprz, oliwa do smażenia

SPOSÓB WYKONANIA: Podzielić umyty kalafior na różyczki i ugotować we wrzątku, aby był prawie miękki. Odsączyć, ostudzić i osuszyć. Zrobić rzadkie ciasto z mąki, jaj, mleka i stopionego masła, doprawić solą i pieprzem. Zanurzać w nim kawałki kalafiora i wkładać do rozgrzanej oliwy po kilka na raz. Podawać na gorąco jako dodatek do mięsa.

post-5244-1188204680_thumb.jpg

Smacznego!!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Robię podobnego kalafiora, ale obtaczam go w jajku z dodatkiem ptzypraw a potem w bułce. Jest wyśmienity nawet jako samodzielne danie :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam sobie tego kalafiorka. Zrobiłam wszystko tak jak napisał Grumko i lipa! Mój kalafior tak nie wyglądał... a może zamiast rzadkiego ciasta tak jak w przepisie powinno być gęste?!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kasiulek: mnie to ciasto wyszło gęste co widać na załączonym obrazku. Sprawdzałem jeszcze raz przepis w książce, bo myślałem, że może się machnąłem przy przepisywaniu i wszystko jest ok.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczywiscie w przepisie pisze: "Zrobic rzadkie ciasto(...)". Chyba drobna pomylka, jesli ciasto ma byc geste. Ale wyglada pysznie, jeden stopien do gory od mojego tradycyjnego kalafiora polanego maslem z bulka tarta. Dzisiaj zrobie jako dodatek do dania glownego. Dzieki!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłam wczoraj na kolację ten kalafior i bardzo nam wszystkim smakował...dziękuję Grumko za fajny przepis. Pozdrawiam ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj zrobiłam tego kalafiora i wyszedł super,wcześniej też robiłam tylko z jajkiem i tartą bułką ale nie wyglądał tak ładnie jak ten. Kasiulek,nie wiem jakim cudem u Ciebie wyszło rzadkie ciasto,ja musiałam dolewać jeszcze wiecej mleka bo było wręcz za gęste. Spróbuję kiedyś zrobic tak samo brokuła.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja uwielbiam brokuły w cieście naleśnikowym i właściwie to nie da się ich obtoczyć w rzadkiej substancji - aby smakowicie wyglądały. Robię gęste i wszystko wychodzi jak należy. :P Gęstsze niż do naleśników. do tego najlepiej dodać ryż i sos słodko-kwaśny. Polecam. :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.