grumko Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Papryka faszerowana – Piperies jemistes Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni" SKŁADNIKI: 10- 12 strączków papryki, 5 dag masła, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 60 dag mielonej wołowiny, 3 pomidory, 12 dag ryżu, natka pietruszki, sól, pieprz, 1 i 1/4 szklanki soku pomidorowego SPOSÓB WYKONANIA: Odciąć wierzchy strąków od strony łodyżki (zachować je na „przykrywki”), usunąć pestki, umyć i wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Wyjąć i osuszyć. Rozgrzać masło na patelni i podgrzewać na nim drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Włożyć mięso i rozgnieść widelcem, aby nie było grudek, dodać drobno posiekany czosnek. Wymieszać, dodać ryż, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oraz pomidory bez skórek i pestek.. Posolić, oprószyć pieprzem. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut często mieszając. Napełnić strąk papryki nadzieniem mięsno - ryżowym, przykryć odciętymi końcami i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sokiem pomidorowym. Wstawić do średni nagrzanego piekarnika i zapiekać godzinę. Smacznego!! Cytuj
basga Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2008 Ale fajny przepis! Andrzejku-czy jeśli zastąpię sok pomidorowy sosem pomidorowym zabielanym/takim jak do gołąbków/ to będzie dobrze? Cytuj
pozioma Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 moim zdaniem koniecznie gotowany :?: Ostatnio zrobiłam swoje papryczki i tak wyszły: Cytuj
basga Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2008 Smakowicie się prezentują Twoje papryczki. :?: Z tym ryżem to niekoniecznie-można dać suche ziarna bo one wciągną wodę podczas duszenia i będą miękkie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.