Skocz do zawartości

Papryka Faszerowana – Piperies Jemistes


grumko

Rekomendowane odpowiedzi

Papryka faszerowana – Piperies jemistes

Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni"

SKŁADNIKI: 10- 12 strączków papryki, 5 dag masła, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 60 dag mielonej wołowiny, 3 pomidory, 12 dag ryżu, natka pietruszki, sól, pieprz, 1 i 1/4 szklanki soku pomidorowego

SPOSÓB WYKONANIA: Odciąć wierzchy strąków od strony łodyżki (zachować je na „przykrywki”), usunąć pestki, umyć i wrzucić na 5 minut do wrzącej osolonej wody. Wyjąć i osuszyć. Rozgrzać masło na patelni i podgrzewać na nim drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka, ale nie zrumieniona. Włożyć mięso i rozgnieść widelcem, aby nie było grudek, dodać drobno posiekany czosnek. Wymieszać, dodać ryż, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, oraz pomidory bez skórek i pestek.. Posolić, oprószyć pieprzem. Dusić na bardzo małym ogniu przez 5 minut często mieszając. Napełnić strąk papryki nadzieniem mięsno - ryżowym, przykryć odciętymi końcami i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Zalać sokiem pomidorowym. Wstawić do średni nagrzanego piekarnika i zapiekać godzinę.

post-5244-1188205629_thumb.jpg

Smacznego!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.