grumko Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Kiełbaski smyrneńskie - Sudzukakia Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni" SKŁADNIKI: 50-60 dag mielonego mięsa wołowego, pół szklanki wody, 2 kromki białego chleba, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka zmielonego kminku, 1 jajko, pół szklanki oliwy lub 5 dag masła, 50 dag pomidorów, 5 dag masła, łyżeczka cukru SPOSÓB WYKONANIA: Chleb włożyć na 10 minut do wody, wycisnąć i pokruszyć dokładnie widelcem. Pokrajać bardzo drobno czosnek, wymieszać z chlebem, dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, kminek, lekko ubite jajko, wymieszać i połączyć z mięsem. Wyrobić dokładnie ręką, uformować wałeczki w kształcie kiełbasek (ok. 20 szt.) Rozgrzać solnie oliwę lub masło i zrumienić kiełbaski na złoto. Z pomidorów, masła, reszty soli, pieprzu i cukru zrobić sos, gotując składniki na bardzo wolny, ogniu przez 30 minut. Włożyć kiełbaski i gotować, nie przykrywając, na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Podawać na gorąco z ryżem, spaghetti lub frytkami. Smacznego!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
an69 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Grumko od dawna obserwuję twoje przepisy i przyznam ,że jestem pod wrażeniem............. Ania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katarzyna Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ja również :grin: A co do przepisu to niby mielony , a jednak nie :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.