grumko Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2007 Kiełbaski smyrneńskie - Sudzukakia Przepis pochodzi z książki "Grecja od Kuchni" SKŁADNIKI: 50-60 dag mielonego mięsa wołowego, pół szklanki wody, 2 kromki białego chleba, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka zmielonego kminku, 1 jajko, pół szklanki oliwy lub 5 dag masła, 50 dag pomidorów, 5 dag masła, łyżeczka cukru SPOSÓB WYKONANIA: Chleb włożyć na 10 minut do wody, wycisnąć i pokruszyć dokładnie widelcem. Pokrajać bardzo drobno czosnek, wymieszać z chlebem, dodać łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu, kminek, lekko ubite jajko, wymieszać i połączyć z mięsem. Wyrobić dokładnie ręką, uformować wałeczki w kształcie kiełbasek (ok. 20 szt.) Rozgrzać solnie oliwę lub masło i zrumienić kiełbaski na złoto. Z pomidorów, masła, reszty soli, pieprzu i cukru zrobić sos, gotując składniki na bardzo wolny, ogniu przez 30 minut. Włożyć kiełbaski i gotować, nie przykrywając, na bardzo małym ogniu przez 15 minut. Podawać na gorąco z ryżem, spaghetti lub frytkami. Smacznego!! Cytuj
an69 Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Grumko od dawna obserwuję twoje przepisy i przyznam ,że jestem pod wrażeniem............. Ania Cytuj
Katarzyna Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2007 Ja również :grin: A co do przepisu to niby mielony , a jednak nie :grin: Pozdrawiam :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.