grumko Opublikowano 10 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2007 Placek cukiniowo - serowy SKŁADNIKI: 4-5 małych kabaczków lub cukinii (wielkości polskich ogórków) drobno startych i starannie odciśniętych z wody, 250 g pokruszonej fety, 3 jajka, 5 łyżek kaszki manny, dużo zielonego (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, miętą), czosnek wyciśnięty , sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Wszystkie składniki wymieszać. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut. Do zrumienienia. Placek można podawać i na ciepło i na zimno, z sosami jakimi się lubi ( jogurtowe z czosnkiem , pomidorowe itp.) My jedliśmy go z sosem piazzaiola: SKŁADNIKI: 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 1 zielona słodka papryka, 1 czerwona słodka papryka, 1 łyżka oliwy z oliwek, 5 dag małych pieczarek, 1 duża puszka 400g siekanych pomidorów, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, sos tabasco, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz. SPOSÓB WYKONANIA: Posiekaną cebulę, czosnek i papryki wrzucamy do garnka i dodajemy oliwę. Podsmażamy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dorzucamy pieczarki i smażymy mieszając kolejną minutę. Dodajemy siekane pomidory i koncentrat pomidorowy. Dusimy ok. 10 minut do zgęstnienia. Doprawiamy sosem tabasco, dodajemy oregano, solimy pieprzymy. Smacznego!! Cytuj
ali Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2007 Zarówno placek jak i sos wyglądają smakowicie, mniam...trzeba będzie spróbować! Cytuj
monika_35 Opublikowano 19 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2007 Racja, ten placek wygląda rewelacyjnie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.