Skocz do zawartości

Poznańska Tradycja ;)


monisia
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

W poznaniu to tradycja z dziada-pradziada..polecam wszysTkim choc raz spróbowac.Tradycyjne sa z białym makiem.ale ten niestety nie do dostania..zastepczo używajmy wiec czarnego....

ROGALE MARCIŃSKIE

Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag

cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do

przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno

posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy

Masa: 50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka

pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia

masy: surowe białko

Lukier: 4 łyżki cukru pudru

Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać

zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.

Wymieszać, zagęścić białkiem.

Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko,

mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić

ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść

ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć

pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić

w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w

piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie

masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać

skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.

SMACZNEGO!

przepis z portalu erodzina....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A ja chciam powiedziec ,ze u nas w Holandii tez sie obchodzi Dzien Sw.Marcina.Dzieciaki chodza po domach z lampionami i spiewaja piosenke o 11 listopada i Marcinie i dostaja za to slodycze.A w polsce to tylko obchodzi sie w poznanskim?Bo z tego co slyszalam to wlasnie tylko tam obchodzi sie to swieto i piecze ciasteczka "'Marcinki''.Pozdrawiam ;) .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uwielbiam rogale marcinskie, ;) kilka lat lemu gdy mieszkalam w poznaniu zajadala sie nimi cala moja rodzina i teraz gdy monisia podala przepis mam ochote je zrobic,bo sa naprawde kuszace, tylko nie bardzo rozumiem przepis tzn.jak przelozyc ciasto margaryna? ktos moze mi to blizej objasnic? bylabym wdzieczna? aha a czy gotowa mieszanka maku z puszki moze byc?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.