mamalu Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Przyznaje sie nigdy jeszcze nie pieklam piernikow a wiem ze trzeba je duzo wczesniej przygotowac zeby byly w sam raz na Swieta Bozego Narodzenia.Prosze o latwy wyprobowany przepis . ;) Danusia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Danusiu jak wejdziesz na słodkości to na dole po lewej stronie jest ramka i pisze słowa kluczowe, kliknij i zginie napis, wpisz piernik i kliknij przeszukaj forum i ukażą się przepisy na pierniki. Są również przepisy które robi się wcześniej. Ja Tobie mogę podać przepis sprawdzony na piernik dojrzewający 2 tygodnie, po tym czasie ciasto daje się do formy i od razu piecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Inia mialam na mysli pierniczki jak cisteczka moze sie zle wyrazilam.A nic takiego nie umie znalesc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 4 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Przepis o ile pamiętam na pierniczki podawałam i można je przechowywać nawet kilka tygodni w zamkniętej puszce. Przepis też jest wypróbowany, postaram się poszukać na forum, jak nie znajdę to podam Tobie go jeżeli zechcesz. Znalazłam, musisz wpisać w słowach kluczowych pierniczki, zamiast utuczonych przypraw dodaj przyprawę do piernika ale nie całe opakowanie jeżeli będzie ten przepis Tobie odpowiadał. Ja piekłam je zawsze dużo wcześniej przed świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamalu Opublikowano 4 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2007 Inia Ty jestes jak zwykle niezwaodna. dziekuje Ci bardzo. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 Pierniczki te można nawet przechowywać w zamkniętej puszce kilka tygodni. 2 szklanki mąki 2 jajka łyżka masła 2 łyżki miodu łyżeczka sody oczyszczonej łyżeczka utłuczonych przypraw (cynamon, goździki, pieprz) Do ozdabiania pierniczków: migdały, orzechy, wiórki kokosowe lub kolorowy maczek polewa czekoladowa Ja zamiast utłuczonych przypraw dodaję małą paczkę przypraw do pierników. Do przesianej mąki wlać rozpuszczony miód i łyżką wyrobić. Dodać cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie dodać masło i jedno jajko. Następnie dobrze wyrobić ręką, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej maką i foremkami wykroić pierniczki, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec około 15 minut. Ostudzone polać polewą czekoladową i udekorować. ina12 MAMALU O TEN PRZEPIS CHYBA CHODZIŁO INIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Justyna.K Opublikowano 5 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2007 tu masz następny przepis z forum na pierniczki http://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...p;hl=pierniczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mila Opublikowano 29 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2007 Ja piekę według tego przepisu: Pierniki Skład: 0,8 -1 kg mąki (około 6 szklanek) 2 jajka 125 g margaryny (pół kostki) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 paczka przypraw do pierników 0,5 szklanki miodu 0,5 szklanki mleka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Cukier podsmażyć na brązowo (skarmelizować), dodać do niego mleko, miód, margarynę - na małym ogniu gotować i mieszać tak długo, aż się wszystko rozpuści. Po przestudzeniu dodać przyprawy do piernika, mąkę, jajka, sodę oraz kakao i wyrobić dobrze ciasto (nie może być za twarde, ale jednocześnie musi być na tyle gęste, aby dało się nam rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki). Piec około 8-10 minut w temperaturze 200 stopni na natłuszczonej blasze. Polukrować, maczając w rozpuszczonym w odrobinie wody cukrze pudrze (można dodać do tego sok z cytrynu lub olejek zapachowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
viola32 Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Halinka trzeba by uzupelnic przepis na pierniczki bo nie podalas ile cukru.Pozdrawiam :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2007 Justynko dziękuję, chodziło mi o ten przepis. Violu a Tobie dziekuję bo przeoczyłam cukier, jak dobrze że zauważyłaś, zaraz dodam. Cukru trzeba dodać 3/4 szklanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Halinko, a ja bym chętnie spróbowała ten dojrzewajacy 2 tygodnie piernik - jeżeli mozesz to podaj mi przeis. dzieki, pozdrawiam pa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 3 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2007 Agnieszko podaję przepis. Piernik dojrzewający dwa tygodnie. 3 szklanki mąki 13 dag margaryny 4 łyżki cukru na karmel 1/2 szklanki mleka 1 duże jajko lub 2 małe 25 dag miodu naturalnego lub sztucznego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 paczka przyprawy do pierników tłuszcz i bułka tarta do formy Cukier zrumienić na karmel, dodać miód, margarynę oraz cukier i mieszając rozpuścić. Po ostygnięciu dodać stopniowo przesianą mąkę, jaja i przyprawy, wlać mleko z rozpuszczoną w nim sodą. Ciasto wymieszać i przełożyć do kamiennego garnka, przykryć pergaminem, obwiązać i włożyć do lodówki na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto umieścić w formie wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą i piec ok. 50 - 60 min. w temp 180*C. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marzycielka Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Halinko jak wygląda kamienny garnek? pierwszy raz się z takim określeniem spotykam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniaczek Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2007 Halinko, serdecznie dziekuje za przepis - biorę sieza niego w sobotę - będzie akurat na świeta. A co sądzisz o dodaniu do niego bakalii po 2ch tygodniach przed wyłozeniem na blachę? Marzycielko, odpowiem za Halinkę - chodzi zapewne o naczynie gliniane (takie np do kiszenia ogórków itp) - u nas mówi sie zamiennie naczynie gliniane i kamienny garnek albo w skrócie kamieniak. Halinko, podzielę sie komentarzem ale oczywiscie po 2 tygodniach. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.