Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
Gość miriam

Deser-Szpajza

Rekomendowane odpowiedzi

Gość miriam

CIASTO 20 dag kokosu 15 dag cukru 3 białka DEKORACJA 1l śmietanki 30% 4 zagęstniki do śmietany cukier puder do smaku (śmietany) 10 dag rodzynek 10 dag migdałów w płatkach 10 dag orzechów laskowych 10 dag orzechów włoskich puszka brzoskwiń puszka ananasów puszka mandarynek KREM kostka masła 3 żółtka 10 dag cukru pudru PONCZ 6 łyżek spirytusu rozcieńczonego w soku ananasowym Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać kokos lekko wymieszać.Upiec na średniej lub małej tortownicy.Kiedy ciasto wystygnie polać ponczem. Masło z cukrem utrzeć w puch dodawać po jednym żółtku aż powstanie puszysty krem.Kremem posmarować nasączone ciasto.Bakalie i owoce pokroić (kilka zostawić na przystrojenie)wyłożyć na krem.Śmietanę ubić z cukrem i zagęstnikiem.Wyłożyć na bakalie i owoce.Ze śmietany zrobić lekką kopułę.Udekorować owocami i bakaliami.Acha...byłabym zapomniała deser podawać na okrągłym półmisku.Zachęcam do wypróbowania . Smacznego:)))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość miriam

Przykro mi.Ten deser niestety jest drogi,polecam go na szczególne uroczystości.Ale...ewentualnie możesz zmniejszyć ilość bakalii i dać np.same mandarynki lub brzoskwinie.Istnieje również możliwość zastosowania truskawek,malin,wydrylowanych wiśni lub czereśni.Pozdrawiam :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam Cię Miriam. Byłam ostatnio na weselu, w restauracji, gdzie był podany ten właśnie deser. To była jedyna rzecz ze słodkości, na który skusiłam się. Zastanawiałam się, jak go wykonać a tu niespodzianka. Podałaś ten przepis. Dziękuję. Dam znać, jak mi wyszedł. Pozdrawiam. Renata :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ten deser to tak zwana"kopa" "szpajze" robi sie z jaj, zelatyny i dodatków smakowych jak kakao czy sok cytrynowy .Cos ala ptasie mleczko podawane w salaterkach:-))

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zosia to jest deser który podaje sie w salaterce albo od razu wieksza ilośc przelewa do większej miski i potem nabiera sie łyżką do mniejszych miseczek,albo na talerzyk..... bo to jest pianka która zastyga tak fajnie i jest normalnie bardzo słodka,nie wiem jak w przepisie wyżej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.