Skocz do zawartości

Placek bezowy z porzeczkami


Bahus

Rekomendowane odpowiedzi

Placek bezowy z porzeczkami

40 dag mąki pszennej

20 dag masła

40 dag cukru pudru

1 jajko

starta skórka z cytryny

sól

1 kg porzeczek czerwonych

6 białek

15 dag zmielonych migdałów

5 dag mąki ziemniaczanej

Masło posiekać z mąka pszenną, dodać 3/4 szklanki cukru, jajko, skórkę z cytryny i szczyptę soli, zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć na l godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną blachę. Piec przez

20 minut w temp.200°C. Porzeczki umyć, oczyścić. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodając pozostały cukier. Migdały wymieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć z pianą. Dodać porzeczki, delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na ciasto. Zapiekać 10 minut w temp. 220°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Myślę, że porzeczki można zastąpić np. jagodami, truskawkami, wiśniami. Tylko musimy na te owoce troszeczkę poczekać :)

Nie robiłam tego ciasta ale wydaje mi się że owoce powinny być małe i lekkie bo są wymieszane z delikatna pianą z białek, może zamiast truskawek poziomki albo maliny :)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.