Janka Opublikowano 30 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2007 Składniki: 1/2 kg ryby 2 jajka 1 filiżanka mąki masło do smażenia(dałam olej) Zalewa: 1 l mocnego bulionu 1 cebula 1-2 marchewki 1 łyżka octu 30%(dałam 5 łyżek 10%) 1/2 łyżeczki cukru(dałam 1 łyżkę) pieprz,liść laurowy,3-5 goździków,ziele angielskie Wykonanie: 1 litr mocnego,rybnego lub warzywnego bulionu, lub do 1 l wrzącej wody wsypać 1 łyżkę rosołu drobiowego albo łyżkę wegety. Cebulę i marchewkę pokroić w półtalarki i 2-3 minuty obgotować w tym bulionie,wlać ocet,cukier i pozostałe składniki. W zalewie powinno się wyczuwać kwaśny smak,bo gdy ryba wciągnie zalewę ,nie będzie już taka kwaśna. Rybę pokroić na małe porcje,posolić,obtaczać w mące -jajku-mące i smażyć na oleju. Obsmażoną rybę włożyć do gorącej zalewy. Wzorowałam sie na przepisie Ljubasik z rosyjskiej stronki Cook-Talk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Witam! Apetyczna rybka. Ale mam pytanie ,czy octu nie jest za mało na litr bulionu? A ten bulion też mnie ciekawi ,bo zawsze robiłam tradycyjną zalewę....z wody.Czy mogą byc filety mrożone ,np. morszczuk ? Pozdrawiam :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 5 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dziś zrobiłam znowu.5 łyżek octu wystarczy,ale zawsze możesz dodać więcej łyżek.Cukru dałam "czubatą"łyżkę. Do wody wsypałam wegetę.Te ryby nie są ostre (kwaśne)w smaku,a o takie mi chodziło. M nie może kwaśnych rzeczy jeść,a te ryby mu smakują. Tutaj może być użyta każda ryba. Ja robiłam z płatów śledziowych(śledź zielony) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dziękuję za odpowiedż :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2007 Dzisiaj zrobiłam rybkę w zalewie .Narazie sie "gryzie". Ale sama zalewa w smaku jest smaczna /dałam 6 łyżek octu/ . Jutro zobaczymy ,jak smakuje. Użyłam również śledzi :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Napisz jak Ci smakowały. Ja włożyłam w litrowe słoiki,bo miałam ponad kilogram śledzi.(chodzi też o oszczędność miejsca w lodówce.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Właśnie odbyła sie degustacja. Rybki pierwsza klasa ,nie są ostre ,a takie lubimy .Będę zaraz robić następną zalewę ,bo część ryb zostawiłam usmażonych. Mam pytanie ,czy mogę te ryby dłużej przechować ,oczywiście w lodówce ...myślę do świąt ? Polecam ten przepis ,bo na wigilię jak znalazł ,no i coś nowego. :-( Dziekuję za przepis ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2007 Nie wiem jak długo mogą stać w lodówce,bo robiłam je teraz drugi raz.Pierwsze od razu poszły,a teraz mam w słoikach.Do świąt nie chcę ich trzymać,bo w zalewie nie ma dużo octu i boję się sensacji.Myślę że tydzień spokojnie,ale dłużej chyba nie zaryzykuję. Co do smaku,to cieszę się że Wam też smakują. Dziękuję za to,że zechciałaś je wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
figiel Opublikowano 10 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Niepotrzebnie sie pytałam ,czy te ryby mogą dłużej stać w lodówce 🙂 .Tą drugą porcję co robiłam ,jest już skonsumowana :P .Na 3-4 dzień są jeszcze lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 10 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2007 Dałam przepis mojej siostrze i na jej imieninach poszły jako pierwsze. Mam jeszcze jeden słoik w zapasie,ale do jutra chyba "wyjdą". 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grumko Opublikowano 17 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 fajny przepis: polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 17 Grudnia 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2007 Cieszę się bardzo i dziękuję za zainteresowanie. :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janka Opublikowano 17 Października 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2008 Dziś znowu robie,więc wyciągam przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ina12 Opublikowano 9 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2008 Janka zrobiłam świeże śledzie - zielone, podwójną porcję, ryby bardzo smaczne, takie my lubimy nie za mocno kwaśne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.