Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przepis pochodzi z książki Bożeny Żak- Cyran "Odnowa na talerzu"

Kotlety sojowe

Składniki:

  • 1 szklanka ziarna soi
  • 2 ząbki czasnku
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • olej
  • sos sojowy
  • sól, pieprz
  • kminek
  • majeranek
  • bazylia
  • otręby przenne
  • 1 jajko
Przygotowanie:

Soję wypłukać i namoczyć na 8-12 godzin. Odcedzic i ugotować w świeżej wodzie do miękkości.

Odcedzic i zmielić wraz z ugotowanymi ziemniakami.

Dołożyc drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, jajko oraz sól i przyprawy.

Gdyby masa była za rzadka, dodac trochę zarodków lub otrąb pszennych.

Formowac nieduże kotleciki i obtaczać w otrębach.Smażyc na gorącym oleju.

Ziemniaki nadaja pulchność tym kotletom i czynia je bardziej delikatne. Można jadnak zamiast nich użyc namoczoną bułkę grahamkę lub 1/3 szklanki ugotowanej jakiejkolwiek kaszy.

Smakuja doskonale obtoczone zarówno w otrębach i jak i bułce tartej.

Niezwykle przypominają mi smak normalnych mielonych kotletów.

POLECAM !

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

mi osobiście soja nie przypomina w smaku grochu: na prawdę ciężko mi ją do czegoś przyrównać. spróbuj bo jest smaczna i zdrowa, a tu masz jeszcze inny sprawdzony przepis na soję czyli pastę sojową z pieczarkami z resztą zaraz wrzucę ją też na smacznego.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kotleciki wyglądaja bardzo apetycznie :D Jadłam też wersję z sezamem, jednak bardziej smakowały mi z otrębami. Ale to juz jak kto lubi. Smak soi ... ja tez nie potrafie go opisac.Iwonko myśle, ze można spokojnie spróbowac robic je z czyms innym np.ciecierzyca czy fasola. Ja jeszcze nie próbowałam takich.A pasta Andrzeju musi być wysmienita. Dodaj na forum, ja napewno niebawem ja zrobie. Pozdrawiam

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 3 lata później...
  • 1 miesiąc później...
  • 10 miesięcy później...

Ja jak na razie robiłam tylko te sklepowe "gąbki" i baaardzo mi przypadły do gustu. Jeżeli te o których piszesz są jeszcze lepsze, to chyle czoła, chyba spróbuje zrobić z ciekawości :) Dołączam sie też do pytania pauline86 - co jeszcze można zrobić z takich kotlecików? Ja użyłam ich raz w towarzystwie soczewicy i wyszły super, ale jestem ciekawa czy macie jeszcze jakieś innowacyjne pomysły :)

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.