Skocz do zawartości

Jabłecznik Według Przepisu Z Bawarii


śnieżynka

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO: 2 szklani mąki, 2/3 kostki masła, szklanka cukru, 2 żółtka

MASA: 1kg jabłek, szklana cukru, butelka wina białego półwytrawnego, 2 torebki budyniu waniliowego, sok z cytryny

DEKORACJA: 0,3l śmietany 30%, pół szklanki cukru, cynamon

Masło posiekać z mąką, wbić żółtka i wsypać cukier. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne. Owinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w ćwiarkti, usunąć gniazda nasienne, Pokropić je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 3/4 butelki wina zagrzać z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie i wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszająć aż masa wyraźnie zmieni konsystencję. Włożyć jabłka i na małym ogniu dusić. Ciasto

rozwałkować i obłożyć nim dno oraz brzegi tortownicy. Do środka wlać masę jabłkową. Całość włożyć do piecyka nagrzanego do 18o st. i pieć 1 godzinę. śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch posypać cynamonem. SMACZNEGO!

Dołączona grafikaDołączona grafika

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śnieżynko ten jabłecznik musi być pyszniutki Przepis sobie spiszę. Zdjęcia smacznie wyglądają. Mam tylko pytanie odnośnie wina-ile go dokładnie powinno być,bo butelki mają różną pojemność? A jabłka dusimy oddzielnie czy w tej masie budyniowej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.