Skocz do zawartości

Jabłecznik Według Przepisu Z Bawarii


śnieżynka

Rekomendowane odpowiedzi

CIASTO: 2 szklani mąki, 2/3 kostki masła, szklanka cukru, 2 żółtka

MASA: 1kg jabłek, szklana cukru, butelka wina białego półwytrawnego, 2 torebki budyniu waniliowego, sok z cytryny

DEKORACJA: 0,3l śmietany 30%, pół szklanki cukru, cynamon

Masło posiekać z mąką, wbić żółtka i wsypać cukier. Ugniatać ciasto aż stanie się jednolite i plastyczne. Owinąć w folie i wstawić do lodówki na 30 min. Jabłka obrać i pokroić w ćwiarkti, usunąć gniazda nasienne, Pokropić je sokiem z cytryny żeby nie ściemniały. 3/4 butelki wina zagrzać z cukrem. Proszek budyniowy rozprowadzić w pozostałym winie i wlać do gorącego wina z cukrem, zagotować cały czas mieszająć aż masa wyraźnie zmieni konsystencję. Włożyć jabłka i na małym ogniu dusić. Ciasto

rozwałkować i obłożyć nim dno oraz brzegi tortownicy. Do środka wlać masę jabłkową. Całość włożyć do piecyka nagrzanego do 18o st. i pieć 1 godzinę. śmietanę ubić z cukrem i wyłożyć na ostudzone ciasto. Na wierzch posypać cynamonem. SMACZNEGO!

[ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE]

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śnieżynko ten jabłecznik musi być pyszniutki Przepis sobie spiszę. Zdjęcia smacznie wyglądają. Mam tylko pytanie odnośnie wina-ile go dokładnie powinno być,bo butelki mają różną pojemność? A jabłka dusimy oddzielnie czy w tej masie budyniowej?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.