Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
jerzy1

Porterówka

Rekomendowane odpowiedzi

2 BUTELKI PIWA PORTER 0,33L NAJLEPIEJ żYWIEC...

25 dkg CUKRU

2 OPAKOWANIA CUKRU WANILIOWEGO 6,4dkg

0,25 L SPIRYTUSU...

PIWO ZAGOTOWAć Z CUKREM...DODAć CUKIER WANILIOWY..OSTUDZIć ..DODAć SPIRITUS...

ZLAć DO BUTELEK I ODSTAWIć NA KILKA TYGODNI...

PRAKTYCZNIE NA DRUGI DZIEń NADAJE SIę DO PICIA...

PYCHOTKA...ZWłASZCZA DLA PAń

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny przepis - dostałam od koleżanki, która robiła Porterówkę na swoje imieniny. Bardzo smaczny likierek :grin: Zauważyłam, że są nieco inne proporcje i wyjdzie mniej słodki i - mocniejszy :grin: Może komuś bardziej przypasuje... :grin: 1 piwo Porter (0,5 l) 1/2 szkl cukru cukier waniliowy 1/4 l spirytusu Zagotować piwo z cukrem, wystudzić. Do ostudzonego dodać spirytus, wymieszać i zlać do butelek. Pyszne....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to ja może zaproponuję inną wersję:

Składniki:

1L łąckiej śliwowicy (może być bimberek, byle dobry i mocny :wink: )

0,5L piwa porter.

3 łyżki miodu

1 laska wanilii ( cukier wanilinowy, błędnie nazywany "waniliowym", w porterówce, to profanacja)

Sposób przyrządzenia:

Piwo, miód i wanilię podgrzewamy przez ok 10 minut, pilnując by się nie zagotowało ( nie wolno przekroczyć temperatury 75 stopni). Następnie przelewamy do naczynia z szczelnym zamknięciem (np duży słój typu twist). Do jeszcze gorącego wlewamy alkohol i natychmiast zamykamy. Po ostygnięciu odstawiamy do lodówki na trzy dni. Po tym czasie rozlewamy do butelek. Dobrze jest przefiltrować porterówkę przez filtr, taki od zaparzacza do kawy, by nam w kieliszkach nie pływały resztki wanilii. Do spożycia nadaje się od razu po przelaniu, jednak jeżeli dać jej podojrzewać przez ok 10 dni, odwdzięczy się znacznie lepszym smakiem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś próbowałem zrobić porterówkę. Kupiłem spirytus, wkrótce miałem dokupić piwo... Niestety zdarzyła się impreza i spirytus poszedł do rozcieńczenia :) Ot i tyle było z mojej porterówki. :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to, jak to mówią: "do trzech razy sztuka" ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja to lubię w wersji z przyprawami korzennymi i koniecznie z miodem gryczanym i prawdziwą wanilią. Tak przygotowana porterówka musi dojrzeć przynajmniej miesiąc by się dobrze przegryźć ale efekt jest świetny. Jak częstowałem koleżanki to nie mogły uwierzyć po wypiciu że to nalewka głównie z ciemnego mocnego piwa i spirytusu. Smakowało wszystkim co do jednej osoby którą częstowałem. Dokładny przepis w linku: Porterówka. Ze względu na przyprawy taka nalewka kojarzy się bardzo ze świętami ponieważ przypomina lekko w smaku piernik. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.