Skocz do zawartości
Forum Kulinarne Smaczny.pl
czerusia

Co Zrobić Aby Skórka Z Kurczka Była Złocista I Chrupiąca?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!:)

Co mi poradzicie? Gdy pięke całego kurczka lub udka, skórka wychodzi mi mało chrupiąca i ma nieładny kolor :) Co zrobić aby była złocista i chrupiąca?? Prosze pomóżcie :( Pozdrawiam..

...Angelika...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zajrzyj tu -> http://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3678

- Niektórzy smarują kurczaka, pod koniec pieczenia, tłustą śmietaną - ja tego nie wypróbowałam...

Mam też inne, wypróbowane sposoby:

1. W czasie pieczenia można dodać do niego łyżeczkę miodu (posmarować skórkę) - trzeba jednak często zaglądać do piekarnika, bo może zbyt mocno się przypiec od spodu, gdyby miód zdążył spłynąć.

2. Można kurczaka posmarować majonezem zmieszanym z keczupem lub samym majonezem.

3. Kurczaka przygotować w marynacie złożonej z oleju, soli, zmiażdżonego (praską) czosnku i różnych przypraw (dodajemy według uznania, zależnie od tego, jaki chcemy uzyskać smak). Odradzam przyprawy typu Vegeta, Warzywko itp, bo bardzo zmiekczają mięso, nadając rosołowy posmak i skórka czasem nie chce się zrumienić.

Polewamy i nacieramy mięsko tą marynatą i wstawiamy do lodówki w jakiejś misce pod przykryciem, na conajmniej 6 godzin - ja wstawiam na ok. 12). Następnie nalewamy trochę marynaty z miski na blaszkę do pieczenia i układamy kurczaka. Marynaty powinno być tyle na blaszce, żeby kurczak miał cienką warstewkę tłuszczu pod sobą, ale nie pływał w niej za mocno (bo i tak trochę tłuszczu się z niego wytopi).

Wstawiamy do nagrzanego (ok. 175-200 stopni) piekarnika i pieczemy do zrumienienia, polewając tłuszczem z blaszki, co jakieś 15 - 20 minut (2-3 razy w ciągu całego pieczenia).

Ten ostatni sposób stosuję bardzo często i uzyskuję zawsze chrupiącą i rumianą skórkę na kurczaku, a mięsko jest kruche i wilgotne w środku - pycha :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przeczytałam kiedys i tak z resztą robię, że w trakcie pieczenia po kilku minutach pod skórką tworzy się taka poduszka z rozpuszczonego tłuszczyku, powietrza, pary i innych i trzeba po prostu zrobić kilka nakłuć widelcem takie ciach ciach aby to uwolnić, też jest pewien efekt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polewanie tłuszczem podczas pieczenia powoduje, że skórka z kurczaka sama wypuszcza to, co ma pod spodem, przez pory w skórze. Jednak tym sposobem (polewanie gorącym tłuszczem z pieczenia) rumieni się nie tylko kurczak, ale każde mięsko :grin:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.


  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.