Kaliope Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Obiecałam Mężowi, że zrobię na obiad szpinak. Sama jadłam go w zyciu może ze 2 razy, bo po prostu mi nie smakuje. Mąż jednak bardzo lubi i próbuje mnie przekonać, że to dla zdrowia więc chcę zrobić na obiadek ale zupełnie nie mam pojęcia jak? Jak się go przyrządza, jakich przypraw dodać.. wiem, że czosnek i śmietanę.. Byłabym bardzo wdzięczna za rady, krok po kroku. I jaki szpinak najlepiej kupić? Bo w sklepie są takie mrożonki z sosem śmietanowym albo bez niczego. Pomóżcie młodej żonie 🙂 dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasiulek Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Tu są stronki z pomysłami na dania ze szpinakiem. Może któreś z nich wyda Cię się interesujące. Przepis1 Przepis2 Przepis3 Przepis4 Przepis5 Przepis6 P7 P8 P9 P10 P11 P12 P13 P14 P15 P16 P17 P18 P19 Pozdrawiam!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Christina Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Jeśli chodzi o szpinak, to dodam od siebie coś... - Gałka muszkatołowa jest nieodzowną przyprawą do szpinaku - Do szpinaku pasuje też doskonale - czosnek (już pisała o tym Klamerka) - Dodanie masła lub śmietany także bardzo wzbogaca jego smak i powoduje, że jego konsystencja staje się bardzo delikatna, a nawet - aksamitna Możesz też zajrzeć tu: https://kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=2244 i tu: https://www.kafeteria.pl/bonappetit/przepis...t.php?id_p=8573 tutaj też: https://wielkiezarcie.com/przepis7512.html [LINK NIEAKTUALNY] https://www.winiary.pl/przepisy_przepis.asp...p;recipeID=3154 Mnóstwo przepisów na szpinak znajdziesz tu: https://www.serwisy.net/dusiolek/szpinak/pr...01_komplet.html Jest wiele sposobów przyrządzenia szpinaku - wybierz przepis, który mógłby najbardziej zasmakować Tobie i Twojemu mężowi. Życzę smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaliope Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2008 Bardzo Wam dziękuję za odpowiedź. Na pewno skorzystam! Pozdrawiam 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzika Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Jeśli mrożony (wg mnie najlepszy hortexu), to rozmrażam na patelni i jak się rozmrozi i trochę odparuje, to solisz, pieprzysz, wciskasz czosnek, sporo świeżo startej gałki muszkatołowej (nie używaj startej z torebki, no chyba, że nie masz wyjścia, bo bez porównania), i śmietana, moja siostra dodaje zamiast śmietany serek bieluch. Mieszasz, żeby się wszystko połączyło i śmietana zagotowała, czy podgrzała i gotowe!!!! Ja szpinak uwielbiam w wersji obiadowej - ziemniaki puree, szpinak i jajo sadzone!!!!! To nasze ukochane rodzinne danie. Można z makaronem (kokardki np.) - czasem zapiekam gotowe z serem w piekarniku parę chwil. No i można nafaszerować ugotowane wcześniej ziemniaki i położyć ser, i na chwilę do piekarnika albo mikrofali. Jeśli używasz szpinaku świeżego, to pamiętaj, że musisz kupić sporo - nawet z kilogram, bo bardzo traci na objętości, a potem trzeba zużyć hektolitry wody do umycia - ja zwykle nalewam wody do wanny - serio!!! Jak jest już naprawdę dobrze umyty, czyli po 15tym płukaniu nie ma już piachu, to wrzucasz do gotującej się wody i blanszujesz dosłownie parę chwil - wyciągasz na sitko, czy durszlak, odcedzasz, jak odrobinę wystygnie to wyciskasz z wody - siekasz (jak drobno to zależy od Ciebie) i na patelnię i jak wyżej dalej. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aida Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2009 Ja osobiście preferują Bonduelle i to najlepiej w "brykietach" szybko się rozmrażają. Bardzo dobrym dodatkiej jest starty ser pleśniowy dodaje smaczku. Nie zwróciłam uwagi czy dziewczyny podrzucuły Ci pomysł na naleśniki z białym serem i szpinakiem jak dla kogoś takiego jak Ty co dopiero rozpoczyna przygodę ze szpinakiem to zdecydowanie polecam do tego sos czosnkowy. Można je przygotować wcześniej a potem zapiec w naczyniu żaroodpornym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.