Skocz do zawartości

Lukry Do Ciast - Różne Smaki


Iwona01
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

LUKIER CZEKOLADOWY: - 1/4 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 4 czubate łyżki kakao - 1 łyżka masła roślinnego - ewentualnie zapach rumowy lub arakowy Podgrzać w rondelku mleko, dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści.Dodać kakao i dalej podgrzewać mieszając, aby nie buło grudek. Na końcu dodać masło. Mieszać (nie gotując),aż będzie stanowić jednolitą masę. Mieszając - studzić - chłodnym polać ciasto. LUKIER BIAŁY POMADKOWY: - 25 dkg cukru - 1 łyżka soku z cytryny Ugotować w rondelku syrop z cukru i połowy szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowany syrop ucierać 10-15 minut. LUKIER KAWOWY: - 25 dkg cukru - 3 łyżeczki kawy Zaparzyć mocną kawę w 1/2 szkl.wrzącej wody.Przestudzoną i przecedzoną kawą zalać cukier, a gdy się rozpuści, zagotować gęsty syrop stale mieszająć i uważając, aby nie wykipiał, bo bardzo się pieni w czasie gotowania. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i utrzeć na gładką,lśniącą masę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Iwonko napisz mi prosze czy te lukry po wystygnieciu robią sie twarde? Potrzebuje sprawdzone przepisy na takie wlasnie lukry o roznych smakach do ozdabiaia tortów . Chcialabym uzyskac taki efekt jak na tym torcie : post-9750-1210828505_thumb.jpg Bardzo mnie interesuje ten kawowy lukier, bede musiala sprawdzic . Pozdrawiam serdecznie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

 Udostępnij

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.