Iwona01 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2008 LUKIER CZEKOLADOWY: - 1/4 szkl. mleka - 1/2 szkl. cukru - 4 czubate łyżki kakao - 1 łyżka masła roślinnego - ewentualnie zapach rumowy lub arakowy Podgrzać w rondelku mleko, dodać cukier i podgrzewać, aż się rozpuści.Dodać kakao i dalej podgrzewać mieszając, aby nie buło grudek. Na końcu dodać masło. Mieszać (nie gotując),aż będzie stanowić jednolitą masę. Mieszając - studzić - chłodnym polać ciasto. LUKIER BIAŁY POMADKOWY: - 25 dkg cukru - 1 łyżka soku z cytryny Ugotować w rondelku syrop z cukru i połowy szklanki wody z dodatkiem soku z cytryny. Ugotowany syrop ucierać 10-15 minut. LUKIER KAWOWY: - 25 dkg cukru - 3 łyżeczki kawy Zaparzyć mocną kawę w 1/2 szkl.wrzącej wody.Przestudzoną i przecedzoną kawą zalać cukier, a gdy się rozpuści, zagotować gęsty syrop stale mieszająć i uważając, aby nie wykipiał, bo bardzo się pieni w czasie gotowania. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i utrzeć na gładką,lśniącą masę. Cytuj
Dorotaxx Opublikowano 15 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2008 Iwonko napisz mi prosze czy te lukry po wystygnieciu robią sie twarde? Potrzebuje sprawdzone przepisy na takie wlasnie lukry o roznych smakach do ozdabiaia tortów . Chcialabym uzyskac taki efekt jak na tym torcie : Bardzo mnie interesuje ten kawowy lukier, bede musiala sprawdzic . Pozdrawiam serdecznie Cytuj
Iwona01 Opublikowano 16 Maja 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2008 Witaj Dorotko! Ja robiłam lukier biały i nie był twardy.Pozostałe natomiast nie wiem jak się "sprawdzają" po przygotowaniu, ponieważ nie miałam jeszcze okazji do ich wypróbowania. Pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi